Odličan borac protiv raka, šećera, tlaka, debljine... a raste kao korov uz Savu

Čičoka, divlji krumpir ili jeruzalemska artičoka je vrsta suncokreta udomaćena u Americi. Biljka se zbog jestivog gomoljastog korijena danas kultivira širom svijeta.

21.1.2015.
6:29
VOYO logo

Čičoka za razliku od krumpira ne sadrži škrob pa se predviđa da će zbog sve većeg broja pretile populacije i dijabetičara ova biljka u budućnosti postati zamjena za krumpir.

Pomaže kod visokog krvnog tlaka, povišene razine masnoća u krvi, kardiovaskularnih oboljenja, anemije, osteoporoze, posebno dijabetesa i pretilosti, a doprinosi i njihovoj prevenciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konzumirana sirova - odlična je za čišćenje organizma od toksina. Na glasu je kao izuzetan afrodizijak, jer pomaže u jačanju libida, potencije i plodnosti. Korisna je i u prevenciji i liječenju alergija. Smanjuje koncentraciju kancerogenih enzima pa je njegova uloga posebno značajna u prevenciji i liječenju zloćudnih bolesti crijeva.

Što je važno dijabetičarima, razgradnjom ne dolazi do porasta razine šećera u krvi (glikemijski indeks: 0). Ima visok sadržaj vitamina (B-skupine, C,D, provitamin A - beta-karoten) i minerala (kalij, fosfor, kalcij, magnezij, željezo).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čičoka je također izvor esencijalnih aminokiselina, piše punkufer.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo