Kiselo mlijeko, posebno domaće, omiljeno je stoljećima zbog svojih velikih zdravstvenih koristi. Od problema s kožom i digestivnih problema, kiselo mlijeko pripada u omiljene, osvježavajuće namirnice.
Korisne materije kiselog mlijeka
Kiselo mlijeko dobivamo interakcijom mliječno-kiselinskih bakterija i kvasnih gljivica. Nije teško napraviti ga, a od količine mliječne masti ovisi kvaliteta, kao i ukus. Za dobar nutritivni profil zaslužan je jednak sadržaj masnoća, ugljikohidrata i proteina.
Kiselo mlijeko ima visok sadržaj kalcija. Vrlo je važno uključiti ga u prehranu ako smo skloni osteoporozi, imamo lomljive nokte ili su nam loši zubi. Koristi su velike prije svega za digestivni sustav jer mliječna kiselina, nužna za kiseljenje mlijeka, mijenja strukturu čistih masti i bjelančevina. Naš digestivni sustav ih onda lakše probavlja.
Mršavljenje uz kiselo mlijeko
Može se smršavjeti uz kiselo mlijeko, ali se ono uglavnom stavlja u kontekst ekstremnih restriktivnih dijeta, što nije dobro za organizam. Naprotiv, može biti i opasno.
Nutricionisti preporučuju čašu kiselog mlijeka na prazan želudac ujutro prije kave, s dodatkom žlice meda. Međutim, iako ga volimo u izvornom obliku, bilo da je odvojeno od drugih namirnica ili u kombinaciji s onima koje su nam omiljene, kiselo mlijeko je najkorisnije u ovom miksu: kiselo mlijeko, krastavac, malo bijelog luka, malo soli i voda.
POGLEDAJTE VIDEO: Poskupjela su jaja, mlijeko i kruh