Jeste li znali da naziv mangan dolazi od grčke riječi za magiju? Ovaj mineral ima antioksidativna svojstva te je prijeko potreban za izgradnju kostiju, zacjeljivanje rana i probavljanje ugljikohidrata, aminokiselina i kolesterola.
Mangan je također broj jedan za apsorpciju drugih vitamina koji su važni za pravilan rad mozga i prevenciju raka. Ako imamo manjak mangana u tijelu, nije ni čudo da nam ono pokazuje što ne valja. To se posebno može vidjeti na noktima koji postaju slabi kao i kosa.
Mogu biti prisutni čak i mučnina, vrtoglavica i slabost, a nekada i gubitak sluha. Kako bismo uspješno izbjegli sve te posljedice, moramo jesti sljedeće namirnice bogate manganom:
1. Plodove mora
Školjke i rakovi prepuni su mangana kao i potrebnog B vitamina, omega 3 masnih kiselina i esecijalnih aminokiselina.
2. Orašaste plodove i sjemenke
Lješnjaci, orasi i orah makadamije imaju najviše mangana među orašastim plodovima. Također su puni vlakana, vitamina E, bakra i magnezija.
3. Špinat
Tamnozeleno lisnato povrće poput špinata jedno je od najzdravijih namirnica koju bi stalno trebali konzumirati.
4. Cjelovite žitarice
Imaju mnoge nutritivne prednosti, a jedna od njih je i mangan. Smeđa riža, zobene pahuljice, bulgur, kvinoja i proso smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2, bolesti srca i nekih vrsta raka.
5. Tofu i tempeh
Ova tipična vegetarijanska zamjena za meso zdravija je no što mislite. Osim mangana, tofu je bogat izvor kalcija, bakra, željeza i omega 3 masnih kiselina.
6. Grahorice
Lima grah, slanutak, bijeli i crni grah neophodni su za dobro zdravlje. Grahorice su bogate vlaknima, vitaminom C i magnezijem.
7. Crni čaj
Jedan od najjednostavnijih načina da biste unijeli potrebnu količinu mangana u organizam je crni čaj. Također je dobar za srce i kosti.