Protiv raka
Studije pokazuju da miristicin, tvar u eteričnom ulju peršina inhibira stvaranje tumora, osobito u plućima, i aktivira enzim glutation-S-transferazu, koji pomaže da se molekule glutationa bore protiv oksidiranih molekula. Miristicin može neutralizirati i kancerogene tvari kao što su benzopiren iz dima duhana. Peršin je dobar i u prevenciji raka debelog crijeva i prostate.
Antioksidansi
Peršin je bogat antioksidansima među kojima je i luteolin, flavonoid koji uništava slobodne radikale koji stvaraju oksidativni stres u stanicama. Luteolin potiče i metabolizam ugljikohidrata, a djeluje i kao protuupalno sredstvo. Uz sve to treba znati i da samo dvije žlice peršina sadrže 16 posto potrebne dnevne doze vitamina C i preko 12 posto potrebne dnevne doze vitamina A što su dva jaka antioksidansa.
Protuupalno djelovanje
Osim luteolina, i vitamin C iz peršina služi kao jako protuupalno sredstvo. Konzumira li se redovno, bori se protiv upalnih bolesti kao što je osteoartritis (degeneracija zglobne hrskavice i pripadajuće kosti) i reumatoidni artritis (bolest koja izaziva upalu zglobova).
Srce i krvotok
Folati (vitamin B9) iz peršina pretvara opasne homocisteine u krvi u molekule koje ne štete krvotoku. Zato će redovno posipanje peršina u jelo pomoći u prevenciji cirkulacijskih bolesti poput srčanog i moždanog udara te ateroskleroze.
Kosti
Dvije žlice peršina sadrže čak 153% dnevne doze vitamina K, koji je nužan za sintezu osteokalcina, proteina koji jača koštani sastav. Vitamin K sprečava i nakupljanje kalcija u tkivu koje može dovesti do ateroskleroze i drugih cirkulacijskih bolesti.
Živci
Vitamin K iz peršina nužan je za sintezu sfingolipida, masnoće koja je potrebna za održavanje mijelinske ovojnice oko nerva, što znači da je peršin koristan za cjelokupni živčani sustav.