Indijski znanstvenici su otkrili prednosti mlijeka žohara i vjeruju da bi se u budućnosti moglo koristiti kao dodatni izvor bjelančevina i vjerojatno ga se može vrlo skoro očekivati u ponudi nekog hipsterskog tzv. restorana.
Prema skupini znanstvenika sa sjedištem u Indiji, žoharsko mlijeko ima jedinstveni oblik proteina koji se nalazi u njemu, a dobiveno je od pacifičkog buba-žohara (Diploptera punctata), jedinom vrstom žohara koji rađa žive mlade.
Ženka žohara izlučuje neku vrstu mlijeka koja sadrži proteinske kristale kako bi nahranila svoje embrije prije nego što se izlegu.
"Kristali su kao cjeloviti obrok - imaju bjelančevine, masti i šećere. Ako pogledate proteinske sekvence, imaju sve esencijalne aminokiseline", rekao je za Times of India autor studije Sanchari Banerjee.
Protein ima i druge prednosti, kao što je činjenica da oslobađa energiju polako tijekom dugog vremenskog razdoblja.
"To je tempirana hrana. Ako trebate hranu koja je visoko kolorična, da vremenom oslobađa energiju i da je cjelovita, onda je to – to", objasnio je profesor Ramaswamy, još jedan znanstvenik koji je sudjelovao u studiji.
Znanstvenici koji su došli do otkrića rade na Institutu za biologiju matičnih stanica i regenerativnu medicinu u Bangaloreu, a vjeruju da bi se ovo mlijeko moglo u budućnosti koristiti kao proteinski dodatak.
Međutim, umjesto da muzu žohare, što bi bilo vrlo neučinkovito, znanstvenici pokušavaju pronaći način da u svom laboratoriju dobiju kristale bjelančevina.
Studija je objavljena u Union of Crystallography Journal.
Ovo nije prvi put da se znanstvenici zalažu za konzumiranje kukaca. Prošle godine je studija sa Sveučilišta Oxford otkrila da konzumiranje insekata kao što su žohari daje više bjelančevina nego ekvivalentna količina crvenog mesa.