Rajcica, mrkva, spinat, sparoga i gljive neke su od namirnica koje su puno zdravije kuhane. Nutricionistica Mel Wakeman savjetuje: 'Mnogi nutrijenti u povrcu se slabije apsorbiraju u probavnom sustavu u usporedbi s nutrijentima koji se nalaze u namirnicama zivotinjskog podrijetla. Vlakna u biljkama se cesto vezu s mineralima pa ih tijelo teze iskoristi'.
'Grijanje moze oslabiti vezu izmedu vlakana i minerala, koji se onda oslobadaju u probavnom sustavu', nastavlja Wakeman, koja tvrdi i da otpustanje takvih nutrijenata moze djelovati blagotvorno na zdravlje, pa cak i smanjiti rizik od nekih vrsta raka.
No, vazno je imati na umu i da prekuhavanje moze unistiti vitamine stoga je dobro kombinirati svjeze i kuhano povrce, ali i truditi se da kuhate povrce tek koliko je nuzno.
Zbog toga je najbolje kuhati povrce na pari ili u mikrovalnoj, te izbjegavati kuhanje u suvisnoj masnoci koju povrce upija poput spuzve.