NE JEDITE IH SIROVE! /

Povrce koje je bolje prokuhati prije nego ga pojedete

Unatoc tome sto nas se stalno savjetuje da je svjeze povrce zdravije od kuhanog, postoji nekoliko iznimki koje imaju bolju nutritivnu vrijednost nakon sto se prokuhaju.

12.3.2015.
11:12
VOYO logo

Rajcica, mrkva, spinat, sparoga i gljive neke su od namirnica koje su puno zdravije kuhane. Nutricionistica Mel Wakeman savjetuje: 'Mnogi nutrijenti u povrcu se slabije apsorbiraju u probavnom sustavu u usporedbi s nutrijentima koji se nalaze u namirnicama zivotinjskog podrijetla. Vlakna u biljkama se cesto vezu s mineralima pa ih tijelo teze iskoristi'.

'Grijanje moze oslabiti vezu izmedu vlakana i minerala, koji se onda oslobadaju u probavnom sustavu', nastavlja Wakeman, koja tvrdi i da otpustanje takvih nutrijenata moze djelovati blagotvorno na zdravlje, pa cak i smanjiti rizik od nekih vrsta raka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, vazno je imati na umu i da prekuhavanje moze unistiti vitamine stoga je dobro kombinirati svjeze i kuhano povrce, ali i truditi se da kuhate povrce tek koliko je nuzno.

Zbog toga je najbolje kuhati povrce na pari ili u mikrovalnoj, te izbjegavati kuhanje u suvisnoj masnoci koju povrce upija poput spuzve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo