Napravite sami svoj kefir i očuvajte zdravlje, te se riješite različitih bolesti

Većina nas zna za čudesnu 'gljivu' koja se svakodnevno prebacuje iz jedne teglice u drugu, pri čemu se dodaje novo, tj. procijedi i popije staro kefirno mlijeko.

12.2.2015.
15:26
VOYO logo

Želite li i vi raditi svoj napitak, svakako će vam pomoći ako se preko Facebooka učlanite u neku od grupa u kojoj se razmjenjuju zrnca. Nutricionistica Ana Šupe za taj čudotvorni napitak kaže sljedeće: "Smatra se da je podrijetlom s Kavkaza i da je star i do 1000 godina. Stanovnici Kavkaza poznati su po svojoj dugovječnosti i dobrom zdravlju, žive gotovo bez bolesti, što se pripisuje njihovoj svakodnevnoj i neograničenoj konzumaciji kefira."

Kultura kefira u našim se krajevima često naziva i tibetanska gljiva ili kefirna gljiva, ali kefirna zrnca nisu gljive. Kefirna zrnca, koja izgledom podsjećaju na kuhanu cvjetaču, po sastavu su mješavina bjelančevina, aminokiselina, lipida i topljivih polisaharida te sadrže simbiozu između velikog broja dobrih, mliječno-kiselih bakterija, octenih bakterija i sojeva kvasaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zrnca kefira hrane se i razmnožavaju u mlijeku i nemaju rok trajanja, mogu živjeti vječno. Brojni pokušaji mikrobiologa da kefirna zrnca proizvedu u laboratoriju uporno završavaju neuspjehom. Pitanje otkud dolaze i kako su nastala ostaje bez znanstvenog odgovora", navodi Šupe za Slobodnu Dalmaciju, te kaže da je količina oko pola velike žlice zrnaca dovoljna za 3 dl mlijeka.

"Zrnca prelijte kravljim ili kozjim mlijekom i ostavite u tegli poklopljeno 24 sata. Kad se mlijeko zgusne, kefir je gotov", kaže nutricionistica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobro promiješajte cijelu smjesu, zatim sve procijedite kroz cjedilo. Zrnca iz cjedila ponovno ubacite u novo mlijeko, a tekući sadržaj koji je ostao, popijte. Možete ubacite i sjemenke lana

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo