Da, znamo da ga obožavate, ali ako ga se klonite spriječit ćete srčani udar

6.11.2014.
9:44
VOYO logo

Nova studija provedena u klinici u Clevelandu dokazala je iz čega proizlazi štetnost crvenog mesa. Naime, bakterija u crijevima pretvara hranjivu tvar iz crvenog mesa, L-karnitin u razne spojeve koji potiču aterosklerozu, formiranje plaka u arterijama koje doprinosi bolesti srca.

Tijelo proizvodi količinu karnitina koja mu treba za energiju, no previsoka razina, do koje dolazi unosom hrane bogate L-karnitinom poput crvenog mesa, povećava se opasnost od srčanih bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje je pokazalo da je visoka razina karnitina veći krivac za srčane udare od visoke razine kolestelora u krvi.

Autor istraživanja, dr. Stanely Hazen, napominje da nije problem u L-karnitinu, nego u mikrobima iz crijeva koji ga probaljva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hazen savjetuje da smanjimo unos hrane bogate L-karnitinom, a posebno crvenog mesa. Obrađeni mesnati proizvodi (odresci, hrenovke) sadrže manje L-karnitina od svježeg crvenog mesa, no ipak niti to nije dobar izbor i to zbog visokih razina natrija u takvim namirnicima.

Osim crvenog mesa, energetska pića i razni dodaci prehrani krcati su L-karnitinom, dok ga piletina i riba također sadrže, ali čak 10 puta manje nego crveno meso.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo