Nova studija provedena u klinici u Clevelandu dokazala je iz čega proizlazi štetnost crvenog mesa. Naime, bakterija u crijevima pretvara hranjivu tvar iz crvenog mesa, L-karnitin u razne spojeve koji potiču aterosklerozu, formiranje plaka u arterijama koje doprinosi bolesti srca.
Tijelo proizvodi količinu karnitina koja mu treba za energiju, no previsoka razina, do koje dolazi unosom hrane bogate L-karnitinom poput crvenog mesa, povećava se opasnost od srčanih bolesti.
Istraživanje je pokazalo da je visoka razina karnitina veći krivac za srčane udare od visoke razine kolestelora u krvi.
Autor istraživanja, dr. Stanely Hazen, napominje da nije problem u L-karnitinu, nego u mikrobima iz crijeva koji ga probaljva.
Hazen savjetuje da smanjimo unos hrane bogate L-karnitinom, a posebno crvenog mesa. Obrađeni mesnati proizvodi (odresci, hrenovke) sadrže manje L-karnitina od svježeg crvenog mesa, no ipak niti to nije dobar izbor i to zbog visokih razina natrija u takvim namirnicima.
Osim crvenog mesa, energetska pića i razni dodaci prehrani krcati su L-karnitinom, dok ga piletina i riba također sadrže, ali čak 10 puta manje nego crveno meso.