Namirnice koje 'gode' niskom tlaku

Što je, osim soli, važno unositi prehranom kod niskog krvnog tlaka? Često imam zamagljenje vida ili vrtoglavice....

10.3.2012.
12:00
VOYO logo

Dovoljan unos soli je presudan i ovo je slučaj kada je konzumacija soli opravdana, kao i konzumacija kofeinskih napitaka, no vodite računa da ne preopteretite bubrege i dovedete organizam u elektrolitski disbalans.

Osim soli, važno je da unosite visoke količine tekućine svakodnevno u organizam. Obroke raspodijelite u nekoliko manjih, bez prevelikog i naglog opterećenja organizma. Birajte namirnice s niskim glikemijskim indeksom. Raznovrsne namirnice trebale bi vam osigurati i dovoljan unos minerala i vitamina potrebnih za očuvanje funkcije krvnih žila i opskrbu tkiva kisikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbjegavajte naglo ustajanje, budite tjelesno aktivni jer time pojačavate cirkulacija iz ruku i nogu prema srcu.

Povoljno će djelovati začini ružmarin i timijan, bademi, đumbir, grožđice, a suprotan učinak mogu imati češnjak, peršin, hren, kadulja i stolisnik, stoga izbjegavajte njihovu konzumaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju izraženih simptoma, u ljekarnama potražite kombinirani biljni pripravak u obliku kapi za podizanje krvnog tlaka. Pomoći mogu i lampice s eteričnim uljima ružmarina, timijana, kamfora, limuna ili papra.

Odgovorila: Jasna Ćerić, magistra nutricionizmasattva-nutricionizam.com

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo