U knjizi Dropping Acid: The Reflux Diet Cookbook & Cure dvoje liječnika, dr. Jamie Koufman i dr. Jordan Stern, te jedan kuhar, francuski majstor kulinarstva Marc Bauer, objašnjavaju kako se može jesti dobro i istodobno smanjiti refluks.
Hrana koja sprečava želučani refluks (povratak želučane kiseline iz želuca u jednjak) i žgaravicu
arti-2011031804710061. Zobena kaša Ovo je jedan od najboljih doručaka ili obroka u bilo koje doba dana. Čini nas sitima, a ne izaziva žgaravicu. Možete dodati i grožđice jer zobena kaša apsorbira kiselinu.
2. Đumbir Uzimate li ga u umjerenim količinama, đumbir je jedna od boljih namirnica za suzbijanje žgaravice. Odavno se koristi kao sredstvo protiv upala te kao lijek za probavne tegobe.
3. Aloa vera Aloa vera poznata je kao prirodno sredstvo koje uspješno suzbija vraćanje kiseline iz želudca.
4. Salate Muči li vas žgaravica ili želite spriječiti njenu pojavu, uz obroke jedite salatu – uvijek. Rajčice i češnjak u ovom slučaju nisu poželjni, baš kao ni sir i masni preljevi. Preljevi koji su pomalo kiseli ili sadrže masnoće mogu se koristiti, no u količini od jedne jušne žlice ili manje (izmjerite, nemojte procjenjivati).
5. Banane Banane su odličan međuobrok, imaju pH 5,6 i u njima mogu uživati i oni koje muči kiselina iz želuca. No, oko jedan posto onih koje muči žgaravica osjećaju da im banane pogoršavaju problem. Imajte dakle na umu da nešto što pomaže drugima ne mora pomoći i vama.
6. Dinja Dinja ima pH 6,1 i dobro kontrolira žgaravicu. Međutim, kao i kod banana, jedan do dva posto osoba koje muči žgaravica dinje treba izbjegavati. Lubenice su također u grupi namirnica koje sprečavaju vraćanje kiseline u jednjak.
7. Komorač Komorač ima pH 6,9 i odličan je za one koje muči refluks. Čini se da popravlja rad želuca. Ubacite ga u salate i jela s piletinom.
8. Piletina i puretina Perad je dobar izbor za one koje muči kiselina. Kuhana i pečena, ali ne i pržena u ulju. I trebate ukloniti kožu koja je premasna. 9. Riba i morski plodovi Pečena, kuhana ili s roštilja, ali nikako riba pržena na ulju. Rakovi su također dobar izbor.
10. Još povrća Karfiol, šparoge, grašak i drugo zeleno povrće odlično suzbijaju žgaravicu.
11. Celer Celer gotovo da nema kalorija. Ima velik udio vode i smiruje želudac. Istovremeno suzbija i apetit.
12. Peršin Tisuće godina peršin se koristi za probavne smetnje. S razlogom.
13. Kus-kus i riža Kus-kus i riža (posebno smeđa) odlično suzbijaju žgaravicu. Složeni ugljikohidrati u pravilu su dobar izbor.
Vezani članci:
arti-201102230017006 arti-201102170209006 arti-201012150164006