Alge spadaju u morske trave, a u prehrambene svrhe se najviše koriste u Japanu i Kini te na britanskom otočju. Važan su dio makrobiotičke kuhinje, preko koje postaju popularne i u Hrvatskoj.
S nutritivnog stajališta riječ je o kvalitetnim namirnicama niske kalorijske vrijednosti i niskog udjela masti, a sadrže brojne minerale, vitamine, fitokemikalije, proteine te prehrambena vlakna.
Neki od pozitivnih učinaka na zdravlje su smanjenje apsorpcije masti i snižavanje 'lošeg' LDL kolesterola. Kao izvor joda u prehrani, važnog za funkcioniranje štitnjače i bazalnog metabolizma, dobra su pomoć pri mršavljenju, a zahvaljujući svojim sastojcima doprinose osjećaju sitosti. Neke alge pokazuju antibakterijsko i antioksidativno djelovanje, a kao pomoć kod visokog krvnog tlaka mogu imati protektivno djelovanje na srce.
U prehrani se najviše koriste kombu, wakame, nori i arame alge. Možete ih, cijele ili u oblilku začina, pripremati nekoliko puta tjedno za salate, juhe, variva itd.
Wakame alge su poznate u makrobiotici po okrijepnim miso juhama, kombu alge se dodaju jelima od grahorica radi lakše probavljivosti, a katkad se koriste i u obliku čaja. Arame alge su najblažeg okusa i čest dodatak salatama, kuhanom povrću ili juhama. Nori alge su popularne po pripremi sushija, a mogu se pržiti ili jesti osušeni listići sami.
Jedan od razloga njihove raširene upotrebe jeste i njihova mogućnost da na sebe vežu nepotrebne elemente, poput radioaktivnih tvari! Određene vrste algi se koriste i kao dodaci prehrani, poput Sipruline ili Cholerelle, a posebno se preporučuju vegetarijancima.
Odgovorila: Jasna Ćerić, magistra nutricionizmasattva-nutricionizam.com