evolucija /

Ljudi će postati intolerantni na alkohol i više neće moći uživati u piću

Image
Foto: Thinkstock.com

Po svemu sudeći alkohol bi za ljudsku vrstu mogao postati prošlost. Razvijamo intoleranciju na njega

26.2.2018.
14:44
Thinkstock.com
VOYO logo

Znanstvene studije pokazale su da bismo u budućnosti mogli postati intolerantni na alkohol.

Na Sveučilištu u Pennsylvaniji došli su do otkrića da ljudski organizam razvija modifikaciju enzima alkohol-dehidrogenaze, enzima koji je zaslužan za probavu alkohola. Spomenuti enzim djeluje na način da alkohol pretvara u acetaldehid, kemikaliju koja nam uzrokuje glavobolju i mamurluk. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici s ovog sveučilišta tvrde da bi evolucija mogla stvoriti nove verzije gena koji bi djelovali na toleranciju na piće te sposobnost organizma da acetaldehid pretvori u acetat. to znači da će osoba koja pije alkohol osjetiti posljedice čak i od najmanjih količina pića.

Zasad alkohol tako utječe na stanovništvo Azije i zapadne Afrike, no znanstvenici su, nakon analize gena 2500 ljudi sa četiri kontinenta, utvrdili da postoji tendencija ujednačavanja gena u cijeloj ljudskoj vrsti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo