Znanstvene studije pokazale su da bismo u budućnosti mogli postati intolerantni na alkohol.
Na Sveučilištu u Pennsylvaniji došli su do otkrića da ljudski organizam razvija modifikaciju enzima alkohol-dehidrogenaze, enzima koji je zaslužan za probavu alkohola. Spomenuti enzim djeluje na način da alkohol pretvara u acetaldehid, kemikaliju koja nam uzrokuje glavobolju i mamurluk.
Znanstvenici s ovog sveučilišta tvrde da bi evolucija mogla stvoriti nove verzije gena koji bi djelovali na toleranciju na piće te sposobnost organizma da acetaldehid pretvori u acetat. to znači da će osoba koja pije alkohol osjetiti posljedice čak i od najmanjih količina pića.
Zasad alkohol tako utječe na stanovništvo Azije i zapadne Afrike, no znanstvenici su, nakon analize gena 2500 ljudi sa četiri kontinenta, utvrdili da postoji tendencija ujednačavanja gena u cijeloj ljudskoj vrsti.
Pročitajte još:
- Tinejdžeri i alkohol: proveli smo anketu među osmašima, rezultati će vas šokirati
- Znanstvenici upozoravaju: demencija je usko povezana s kroničnim alkoholizmom
- Znate li zašto s godinama teže podnosimo mamurluk?
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!