PAZITE ŠTO JEDETE / Hrvatska liječnica upozorava na simptome trovanja hranom: 'Za ove skupine ljudi može biti posebno opasno'

Image
Foto: Shutterstock

Tijekom ljeta je posebno izraženo trovanje hranom, a u najgore situacije nas najčešće dovodi pokvareno mljeveno meso. Trovanje hranom je bolest koja se prenosi hranom, a liječnica obiteljske medicine objasnila nam je kako sačuvati crijeva i oporaviti se što prije i što lakše

Pola Križevac

Pola Križevac

Novinarka rubrike Magazin koja se dugi niz godina bavi lifestyle temama, a najviše voli intervjue.

7.9.2022.
13:05
Shutterstock
VOYO logo

Do trovanja hranom dolazi unutar jednog do 36 sati nakon konzumacije onečišćene hrane, a očituje se kroz mučnine, povraćanja, bolove u trbuhu, proljev, glavobolju i opću slabost. Ti simptomi najčešće traju od jednog do sedam dana.

Liječnica obiteljske medicine Branislava Čilić rekla nam je više o tome što je najbolje napraviti kada dođe do trovanja hranom, o oštećivanju slijepog crijeva, koliko traje oporavak te kako prilagoditi crijeva na prehranu nakon trovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Simptomi i posljedice trovanja hranom

NET.HR: Koji su simptomi trovanja hranom?

DR. ČILIĆ: Najvažniji, ali i toliko karakteristični simptomi trovanja hranom da ih nikako ne možete ne prepoznati su: mučnina, povraćanje, bolovi u trbuhu po principu grčeva, slijedi proljev te opće stanje slabosti i malaksalosti. Sve to može biti popraćeno glavoboljom, ali i povišenom tjelesnom temperaturom. Težina kliničke slike ovisi o uzročniku koji se našao u hrani, one bakterije koje luče toksine imaju bržu i težu kliničku sliku, a simptomi se javljaju brže, imunokompromitirane osobe (kemoterapija, imunosupresivna terapija kod imunoloških bolesti) trudnice, starije osobe i djeca imaju teže simptome i neizvjestan tijek bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock

NET.HR: Kada dođe do trovanja hranom, osobito pokvarenim mljevenim mesom, i kao posljedice uslijede nesnosni grčevi i proljev, što je najbolje odmah napraviti?

DR. ČILIĆ: Ako ste posumnjali da je hrana koju ste pojeli dovela do tegoba prvo je otklonite kako se još netko ne bi razbolio. Sebi ćete najefikasnije pomoći hidracijom. Povraćanjem i proljevom gubite tekućinu, elektrolite i energiju, to treba nadoknaditi, tekućinu konzumacijom gutljaja vode ili nezaslađenog biljnog čaja svakih dvije do tri minute, jesti slane štapiće ili prepečeni kruh malim povremenim zalogajima, može banana, riža i jabučni sok. U ljekarnama postoje rehidracijski preparati koji se također mogu uzimati u težim oblicima bolesti. Uz sve to, simptomi bi trebali trajati od dva do sedam dana kada bolest prolazi sama od sebe. Važno je napomenuti da u slučaju naglog gubitka tekućine-dehidracije, tjelesne težine, krvi i sluzi u stolici se treba svakako javiti liječniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock

NET.HR: Koji su simptomi salmonele?

DR. ČILIĆ: Kao i kod trovanja drugim uzročnicima, salmonela je osjećaj težine i boli u želucu, povraćanje i proljev, ali salmonela izaziva i zimicu s povišenom tjelesnom temperaturom. Počinje 12-48 sazi nakon konzumacije sumnjive hrane. Terapija je kod salmonele je stroga dijeta i nadomjesna terapija vodom i elektrolitima te liječenje simptoma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock

7. Mučnina, povraćanje ili proljev

Oštećenja slijepog crijeva

NET.HR: Može li se u najgorem slučaju trovanja hranom oštetiti slijepo crijevo? Do koje mjere se oštećuju crijeva?

DR. ČILIĆ: Trovanje hranom je zapravo infekcija crijeva koja se manifestira upalom sluznice crijeva koja gubi svoju funkciju. Oštećuju se crijevne resice. Može biti zahvaćen svaki dio crijeva pa tako i slijepo crijevo. Upala slijepog crijeva nastaje zbog opstrukcije lumena crvuljka raznim uzrocima pa tako može biti strano tijelo, crijevni paraziti ili fekolit, a u trovanju hranom je upala koja također sužava lumen crijeva te čini limfoidnu hiperplaziju kao reakciju na upalu. Apendicitis je rijetka komplikacija enterokolitisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

NET.HR: Što je to u toj hrani da posljedice trovanja budu toliko snažne?

DR. ČILIĆ: Hrana je vlažna i hranjiva sredina koja je dobar medij za rast i razmnožavanje virusa i bakterija. Bakterije koje luče toksine su uzročnici koji daju brže simptome i težu kliničku sliku. Patogenost im je različita. Posljedice i težina kliničke slike zavise o više faktora koju definira Vogralikov lanac širenja zaraze, a ovisi o izvoru zaraze, stanja domaćina, virulencija uzročnika, putu širenja i ulaska uzročnika u organizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

5. Meso: Svake godine se samo u SAD-u prijavi 3300 slučajeva trovanja mesom. Najopasnija je piletina, a mljevena govedina je na nezavidnom drugom mjestu zahvaljujući opasnom soju E. coli. Zato je bez obzira na smrzavanje, sve meso najsigurnije tretirati kao zaraženo i ne riskirati. Temeljito ga termički obradite, perite ruke prije i poslije pripreme, a očistite i sve površine na kojima se pripremalo.

Učinak crnog ugljena

NET.HR: Koliko crni ugljen zapravo pomaže kod toksina u organizmu i proljeva?

DR. ČILIĆ: Aktivni medicinski ugljen je stari lijek koji ima sposobnost vezivanja toksina i otrovnih tvari jer je porozne strukture. Na taj način veže te sastojke za svoju površinu i ne dozvoljava resorpciju toksina kroz sluznicu crijeva u organizam te ih tako vezanog izbacuje stolicom. Bitno je uzeti ga u dovoljnoj količini i po mogućnost nakon 1 h od uzimanja sumnjive hrane. Česta je greška pacijenata da popiju tabletu uglja kao i sve druge lijekove, međutim pravilno je tabletu zdrobiti između dvije žlice i pomiješati s malo vode i popiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

Učinak crnog ugljena: Liječnica Čilić je otkrila i koliko crni ugljen zapravo pomaže kod toksina u organizmu i proljeva: "Aktivni medicinski ugljen je stari lijek koji ima sposobnost vezivanja toksina i otrovnih tvari jer je porozne strukture. Na taj način veže te sastojke za svoju površinu i ne dopušta resorpciju toksina kroz sluznicu crijeva u organizam te ih tako vezanog izbacuje stolicom. Bitno je uzeti ga u dovoljnoj količini i po mogućnost nakon jedan sat od uzimanja sumnjive hrane. Česta je greška pacijenata da popiju tabletu ugljena kao i sve druge lijekove, međutim pravilno je tabletu zdrobiti između dvije žlice i pomiješati s malo vode i popiti."

Oporavak crijeva

NET.HR: Koliko najduže znaju trajati bolovi i oporavak crijeva?

DR. ČILIĆ: Duljina oporavka je individualna i ovisi o imunološkom stanju organizma, uzročniku i težini kliničke slike, ali i o pridržavanju liječničkih uputa. Rjeđe traju dulje od sedam dana, a najčešće dva do tri dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NET.HR: Kako prilagođavati crijeva na povratak na normalnu prehranu? Koliko dugo se trebaju izbjegavati mliječni proizvodi, šećer i začinjena hrana? Što preporučujete da se jede prvi tjedan trovanja, a što drugi tjedan?

DR. ČILIĆ: U pravilu se krekeri, prepečenac ili slani štapići s biljnim čajem konzumiraju dva dana, a ako je tijek oporavka vidljiv, od trećeg dana se može jesti juha, prežgana, pasirana banana radi nadoknade kalija te mladi nemasni sir i tako do petog dana. Ako je stanje stabilno može se polako uvoditi ostala hrana. Ako simptomi ne jenjavaju, dijeta se nastavlja, ali je svakako onda preporučljivo tražiti liječničku pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

NET.HR: Na što se treba obratiti pozornost kako ne bi došlo do trovanja hranom?

DR. ČILIĆ: Najvažnije je bolest spriječiti pravilnom higijenom prilikom pripreme i konzumiranja hrane. Poznata su pod imenom 4Cs, a uključuju čišćenje (Cleaning), pranje ruku i namirnica, unakrsna kontaminacija (Cross contamination), onemogućiti doticaj sirove hrane s hranom spremnom za konzumiranje, hlađenje (Chilling), čuvanje hrane u hladnjaku na temperaturi koja onemogućuje razmnožavanje uzročnika trovanja, kuhanje (Cooking), termička obrada na temperaturi koja uništava štetne bakterije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo