1. Pržite mrkve i brokulu kratko na visokoj temperaturi neprestano miješajući.
Sjeckanje i zagrijavanje ispušta karotenoide, snažne antioksidanse koji pomažu u borbi protiv raka.
2. Pirjajte ili kuhajte zeleno lisnato povrće.
Dobre masti iz ulja pomažu tijelu da apsorbira hranjive tvari koje se ispuštaju iz biljke koja se zagrijava.
3. Nakon što nasjeckate češnjak, ostavite da odstoji 15 minuta.
Istraživanja pokazuju da izlaganje češnjaka zraku nakon sjeckanja potiče enzimsku reakciju i ispuštanje sastojaka koji se bore protiv raka.
4. Slatki krumpir ili bundeve nasijecite na veće komade ili kuhajte cijele.
Kuhate li veće komade povrća kao što je slatki krumpir ili bundeve, manja je površina izložena zraku i vrućini, a oni mogu uništiti vitamine i minerale u njima.
5. Krumpir kuhajte cijeli s korom.
Na taj ćete način očuvati visoke razine vitamina C. I držite poklopac na loncu tako da se brže skuha. Što duže kuhate, to će doći do većeg gubitka hranjivih tvari topivih u vodi kao što je vitamin C.
6. Namakanja i djelomično kuhanje organske neoljuštene riže daje hranjiviji obrok
Rižom u cjelovitom zrnu ispunite veliki lonac za kuhanje. Dodajte otprilike litru vode. Na laganoj vatri zagrijavajte sve dok voda ne ispari. Sadržaj zatim namočite preko noći u svježoj vodi. Nakon što se procijedi, ponovo se stavi u lonac na vrlo niskoj temperaturi da se isparava dok riža ponovo ne bude suha. Na kraju se zrna rašire po radnoj površini na otvorenom tako da se riža stvrdne na suncu - povremeno se okreće. Ova metoda je komplicirana, ali djelomično kuhanje omogućava da se određeni vitamini i hranjivi sastojci rižinog zrna duboko upiju u endosperm, ili hranjivi dio, neoljuštene riže. Njih se onda tijekom završnog kuhanja ne ispire tako lako pa imate hranjiviji obrok.