KOKTEL: /

Omega 3 i vitamina grupe B poboljšava pamćenje starijih osoba

Image
Foto: Thinkstock
22.1.2016.
9:29
Thinkstock
VOYO logo

I ovo istraživanje pokazuje da je prehrana važan čimbenik u održavanju zdravlja mozga i njegovih funkcija.

Ranije studije pokazale su dobrobit vitamina grupe B u procesu usporavanja starenja mozga i sprečavanju slabljenja pamćenja, a novo istraživanje je otkrilo da grupa vitamina B, koje nalazimo u cjelovitim žitaricama, krumpiru, bananama, leći, paprikama, tempehu, grahu, kvascu i melasi pojačava djelovanje omega 3 masnih kiselina, sadržanih u plavoj ribi, uljaricama i uljanoj repici potiče učinak vitamina B, čineći na taj način iznimno koristan 'koktel' za mozak, piše list Le Parisien.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NE TREBA SAN: /

Ovaj 10-minutni trik za vrhunsko pamćenje jako će vam se svidjeti

Image
NE TREBA SAN: /

Ovaj 10-minutni trik za vrhunsko pamćenje jako će vam se svidjeti

Znanstvenici sa Sveučilišta u Cape Townu, Oslu, Oxfordu i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima proveli su istraživanje na 250 starijih osoba s "blažim kognitivnim problemima" koje nisu utjecale na njihovo svakodnevno funkcioniranje, no koje su bez stalnog praćenja i odgovarajuće terapije mogli dovesti do nekog oblika demencije. Svrha istraživanja bila je ustanoviti na koji način omega 3 i vitamini B djeluju međusobno i na koji način utječu na to da ne dođe do opadanje kognitivnih funkcija mozga, osobito pamćenja kod starijih osoba.

Temelj za daljnja istraživanja o poboljšanju pamćenja

Svaki je sudionik istraživanja podvrgnut testu evaluacije kognitivnih funkcija i krvnome testu da bi se izmjerila razina dviju omega 3 masnih kiselina koje nalazimo u ribljem ulju. Od 250 ispitanika, jedna je grupa tijekom dvije godine uzimala B vitamine, a druga placebo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokazalo se da kod osoba koje su u organizmu imale vrlo nisku količinu omega 3 masnih kiselina dodatak vitamina B nije djelovao učinkovito na opadanje kognitivnih funkcija. No kod osoba koje su imale visoku količinu omega 3, uz dodatak vitamina B kognitivne funkcije mozga značajno su poboljšane.

Istraživanje je temelj za daljnja istraživanja o poboljšanju pamćenja i kognitivnih funkcija kod osoba treće životne dobi, zbog čega prof. David Smith kani kombinirati omega 3 i vitamine B kod pacijenata koji pate od "blažih kognitivnih poteškoća", a nastojat će ustanoviti i utječe li spomenuti koktel na usporenje razvoja Alzheimerove bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo