Doktorica Radmila Šehić iz Srbije je nakon nedavnog incidenta kada su dvije osobe krale meso uginulih životinja te ih prodavali, objasnila koliko može biti opasno ako je netko konzumirao to meso.
Specijalistica opće prakse je naglasila da je uginulo meso izvor brojnih mogućih oboljenja pa čak i onih koja traju desetljećima.
Kako biti siguran u to što jedemo
"Dugo sam radila u hitnoj pomoći pa vam mogu i od ondje svašta reći. Što se to dogodilo i što su to ljudi konzumirali? Ne znam, samo preko medija sam mogla pročitati i saznati, ali prvo ću vam reći ono što je možda najkorisnije za ljude, da znaju da je meso vrlo važna namirnica - životno važna namirnica jer je veliki izvor proteina, zapravo nužnih aminokiselina, možda još značajnije od toga što je meso izvor B12 vitamina", objasnila je Šehić.
Prema njezinim riječima, vitamin B12 je izuzetno značajan za funkcioniranje mozga, metabolizma, a iako ga ima mnogo u kvascu, meso je ipak bogatije ovim vitaminom. Dodala je da ljudi koji su na veganskoj ili vegetarijanskoj prehrani moraju na druge načine nadoknaditi ovaj važan vitamin.
"Mi ne znamo koliko dugo meso stoji, koje je meso pripremljeno. Ono što znamo je to da su mesa u hladnjacima na neka dva stupnjeva Celzijusa u regularnim prodajama, dobro zaštićena", rekla je doktorica.
"Postoji bar 300 zoonoza - bolesti od koje boluju životinje, a dobar dio može naći put do čovjeka kao domaćina", dodala je.
Što potrošač može napraviti
Na prvom mjestu, doktorica savjetuje da pogledamo boju mesa. Ako neki dio mesa promijeni boju, to je prvi znak.
"Tako već izrezano meso, bude točkasto. A ako ga kupite tako i otvorite, ono je ljepljivo, vuku se vlakna. I tu budite oprezni! Treća stvar je promjena mirisa", objasnila je. Također, ne treba zaboraviti i na to koliko je termička obrada važna jer se bakterije ubijaju na preko 75 stupnjeva Celzijusa.
POGLEDAJTE VIDEO: Na Petrovoj farmi je eutanizirano 700 svinja zbog afričke kuge