PRODAJU MESO UGINULIH ŽIVOTINJA /

Kako znati je li meso sigurno za konzumiranje? Doktorica otkrila koja vrsta je u prodavaonicama zaštićena i kada ne sadrži bakterije

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL/ Screenshot YouTube Novo jutro

Doktorica otkriva kako biti sigurni što jedemo i koliko je meso značajno u našoj prehrani

7.10.2023.
17:56
Dusko Jaramaz/PIXSELL/ Screenshot YouTube Novo jutro
VOYO logo

Doktorica Radmila Šehić iz Srbije je nakon nedavnog incidenta kada su dvije osobe krale meso uginulih životinja te ih prodavali, objasnila koliko može biti opasno ako je netko konzumirao to meso.

Specijalistica opće prakse je naglasila da je uginulo meso izvor brojnih mogućih oboljenja pa čak i onih koja traju desetljećima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako biti siguran u to što jedemo

"Dugo sam radila u hitnoj pomoći pa vam mogu i od ondje svašta reći. Što se to dogodilo i što su to ljudi konzumirali? Ne znam, samo preko medija sam mogla pročitati i saznati, ali prvo ću vam reći ono što je možda najkorisnije za ljude, da znaju da je meso vrlo važna namirnica - životno važna namirnica jer je veliki izvor proteina, zapravo nužnih aminokiselina, možda još značajnije od toga što je meso izvor B12 vitamina", objasnila je Šehić.

Image
DOBRO PRIPAZITE! /

Ako ste mislili da meso u zamrzivaču nema rok trajanja, pogriješili ste! Tri vrste mesa mogu se čuvati samo mjesec dana

Image
DOBRO PRIPAZITE! /

Ako ste mislili da meso u zamrzivaču nema rok trajanja, pogriješili ste! Tri vrste mesa mogu se čuvati samo mjesec dana

Prema njezinim riječima, vitamin B12 je izuzetno značajan za funkcioniranje mozga, metabolizma, a iako ga ima mnogo u kvascu, meso je ipak bogatije ovim vitaminom. Dodala je da ljudi koji su na veganskoj ili vegetarijanskoj prehrani moraju na druge načine nadoknaditi ovaj važan vitamin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ne znamo koliko dugo meso stoji, koje je meso pripremljeno. Ono što znamo je to da su mesa u hladnjacima na neka dva stupnjeva Celzijusa u regularnim prodajama, dobro zaštićena", rekla je doktorica.

"Postoji bar 300 zoonoza - bolesti od koje boluju životinje, a dobar dio može naći put do čovjeka kao domaćina", dodala je.

Image
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Što potrošač može napraviti

Na prvom mjestu, doktorica savjetuje da pogledamo boju mesa. Ako neki dio mesa promijeni boju, to je prvi znak.

"Tako već izrezano meso, bude točkasto. A ako ga kupite tako i otvorite, ono je ljepljivo, vuku se vlakna. I tu budite oprezni! Treća stvar je promjena mirisa", objasnila je. Također, ne treba zaboraviti i na to koliko je termička obrada važna jer se bakterije ubijaju na preko 75 stupnjeva Celzijusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

POGLEDAJTE VIDEO: Na Petrovoj farmi je eutanizirano 700 svinja zbog afričke kuge

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo