Osmogodišnji Evan imao je osip zbog kikirikija još kao
novorođenče. Umjesto da ga izbjegava, on se suočio s opasnom
bolesti.
"Jeo sam male komadiće i slatkiše od kikirikija oko tri puta
tjedno", kaže Evan.
Bio je on jedna od 640 beba kojima su britanski znanstvenici
utvrdili visoki rizik od alergije na kikiriki. U grupi
koja ga je potpuno izbjegavala čak je 17, 2 posto djece postalo
alergično, dok je kod djece koja su ga unosila tri puta tjedno do
pete godine oboljelo njih tek 3,2 posto.
Ovakvi rezultati zanimljivi su i domaćim stručnjacima koji ipak očekuju dodatne testove.
"Sistem hiposenzibilizacije je interesantno provesti, ali uz
prethodnu adekvatnu medicinsku pripremu i praćenje na još većem
broju slučajeva, po mogućnosti u hospitalnim uvjetima",
prokomentirala je Ljubica Matijević- Mašić,
specijalistica interne medicine, kliničke imunologije i
alergologije.
Roditelji alergičari moraju najviše paziti. Među njima je i
Ivana, majka šestomjesečne Tonke i trogodišnjeg Franka. Njezin
slučaj ide u korist istraživanju. Slijedila je instinkt i svoju
djecu vrlo rano izložila raznim alergenima.
"Nemaju nikakve reakcije, dapače jedu sve, Franko je jagode jeo
kad je imao godinu i pol. Kikiriki i orahe, sve to normalno
jede", rekla je.
Roditelji ipak moraju biti oprezni. Prve opasnosti vide se na
koži i tada treba hitno k liječniku!
"Osim promjena kože se može vidjeti jest suzenje očiju,
hunjavice, glavobolje, te vrlo alarmantna reakcija tipa otežano
disanje", dodaje specijalistica Mašić.
Djecu, koja su alergična, čak i običan dodir s kikirikijem može
poslati u bolnicu.
Oprez je dakle nužan, ali u umjerenim količinama. Jer, i imunitet
svoju snagu temelji na iskustvu.