usporite starost /

Kako ostati mlad: hrana koja potiče proizvodnju kolagena

Image
Foto: www.profimedia.hr

Oko 35. godine proizvodnja kolagena počinje se smanjivati pa je vrlo važno na vrijeme usporiti ovaj proces

9.4.2019.
11:25
www.profimedia.hr
VOYO logo

Ispod vanjskog sloja nalazi se kolagen koji podupire strukturu kože što je vrlo važno za mladost. No kako starimo tijelo ga proizvodi manje, koža gubi puninu i stvara bore. Sunce, zagađenje, slobodni radikali i dim također su odgovorni za razgradnju kolagena.

Tijelo konstantno stvara novi kolagen i poporavlja oštećenu kožu, ali oko 35. godine proizvodnja kolagena počinje se smanjivati, a i kvaliteta kolagena se smanjuje. Međutim, uz proizvode, tretmane i hranu moguće je prirodno pojačati proizvodnju kolagena. "Poticanje kolagena s prozvodims, tretmanima i boljim načinom života pomaže koži da zadrži snagu, elastičnost i volumen", objašnjava estetski kirurg Richard C. Parfitt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte koje namirinice pomažu u obnavljanju kolagena:

1. Riba

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ribe poput tune i lososa pune su omega-3 masnih kiselina", kaže nutricionistkinja Brook Alpert. Stanice kože okružene su masnom membranom koja ih štiti. Kada su stanice zdrave spoosbne su poduprijeti strukturu kože. 

2. Crveno povrće

Rajčice, paprike i cikla sadrži antioksidans likopen. "Likopen prirodno štiti kožu od sunca, štiti kožu od oštećenja i povećava razinu kolagena", kaže Alpert.

3. Tamno zeleno povrće

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Korejske tajne /

Korejski način njege lica: do savršeno mekane kože u nekoliko koraka

Image
Korejske tajne /

Korejski način njege lica: do savršeno mekane kože u nekoliko koraka

Zeleno povrće kao što su špinat i kelj bogati su vitaminom C što pomaže u proizvodnji kolagena. "Vitamin C ima antioksidativna svojstva koji stabiliziraju enzime. Također štiti od slobodnih radikala kako bi se spriječilo slabljenje kolagena", kaže dermatolog Dimitry Palceski za Newbeauty.

4. Narančansto povrće

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povrće koje je narančaste boje, poput mrkve i batata bogato je vitaminom A koji obnavlja oštećeni kolagen.

5. Bobičasto voće

Kupine i maline čiste slobodne radikale i istovremeno povećavaju razinu kolagena.

6. Soja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo da se radi o izvorima iz sojinog mlijeka, sira ili tofua, soja sadrži genistein što potiče proizvodnju kolagena i pomaže u blokiranju enzima.

7. Bijeli čaj

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema istraživanju Sveučilišta Kingston bijeli čaj može zaštititi strukturu kože, posebno kolagena. Vjeruje se da sprječava enzimsku aktivnost koja razgrađuje kolagen i time smanjuje stvaranje bora i linija. 

8. Citrusno voće

Istraživanja pokazuju da agrumi kao što su naranče, limeta, limun i grejp koji su bogati vitaminom C imaju sposobnost pomoći aminokiselinama da se pretvore u kolagen. Antioksidativni vitamin C je također izuzetno važan u neutraliziranju slobodnih radikala koji napadaju i razgrađuju kolagen i elastin u koži.

9. Proteini

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bjelančevine su bogate aminokiselinama lizin i prolin koji pomažu u proizvodnji kolagena u vašem tijelu. A za one koji izbjegavaju namirnice životinjskog podrijetla vrlo je važno da jedu orašaste plodove.

10. Češnjak

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od najboljih izvora sumpora, a potreban je za proizvodnju kolagena u tijelu, češnjak pomaže u obnovi kolagena.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo