Ovaj papar odličan je izvor vitamina i minerala uključujući vitamin A, E, C i vitamine B kompleksa. U njemu se nalaze i mnogi minerali kao što su beta karoten, kalcij i kalij. Kajenski papar ili čili radi se od fino mljevenih ljutih papričica.
Pozitivna svojstva kajenskog papra
Kajenski papar se od davnina stavlja se u mnoga jela i umake, a za dobivanje okusa potrebna je zaista mala količina. Preporuča se u količini od pola žličice po jednom obroku. Odavno se cijeni i u ayurvedskoj medicini, a koristio se kako bi se spriječilo prejedanje. Čili je vrlo lako uvrstiti u svakodnevnu prehranu, a donosi niz prednosti za zdravlje.
Djeluje antiupalno
Ljut okus papričica dolazi iz sastojka kapasaicina. On u sebi ima moćno antikancerogeno djelovanje te smanjuje rizik od nastanka raka pluća, prostate i gušteraće. Uz to ima i jaka antiupalna svojstva jer kapsaicin snažno blokira supstanciju P koja je povezana s upalnim procesima u organizmu.
Pun je vitamina
Ovaj crveni papar hrani imunitet beta-karotenom i provitaminom A. Crvena boja papričice svjedoči kako je dobar za organizam. Jedna doza kajenskog papra dnevno dat će tijelu ekstra doze vitamina C i A pa će i time pomoći prevenciji infekcija.
Odličan za mršavljenje i kontroliranje unosa hrane
Kajenski papar može potaknuti rad probavnog sustava. Pokazalo se da je učinkovit u ublažavanju nadutosti, plinova, žgaravice i grčeva na području donjeg dijela trbušne šupljine. Ljut okus ovog papra stimulira apetit i poboljšava probavu te pomaže sagorijevati masti. Pomoći će da se hrana bolje i lakše probavi u crijevima, a to je ključno za dobro zdravlje organizma. Osim toga, ubrzati će metabolizam i pomoći u gubitku kilograma.
Štiti zdravlje srca
Osobe koje pate od povišenog krvnog tlaka mogu se brže riješiti tableta ako povećaju unos kajenskog papra. Pomažu i kod zdravlja srca i krvnih žila. Kad se koristi u prehrani može pomoći prevenciji nakupljanja plaka u arterijama i poboljšati cirkulaciju krvi. Preporuča se koristiti osobama koje imaju problema sa proširenim venama. Potiče zdrav protok krvi u ekstremitetima i ublažava bolove i naticanje.
Pomaže kod dijabetesa
Redovitim unosom kajenskog papra može se spriječiti dijabetes tipa 2. Konzumacijom će se smanjiti potreba organizma za lučenjem inzulina, a time će se i smanjiti razina šećera u krvi nakon obroka.
Recept za čaj s kajenskim paprom
Ovaj napitak odličan je za sve vrste boli, osznaživanje imuniteta ali i kao prevencija i borba protiv prehlada i upala.
Za ovaj čaj bit će vam potrebno:
- 1,5 litre vode
- 10 centimetara debljeg korijena svježeg đumbira
- 2 žličice kukurme u prahu
- 1/4 žličice kajenskog papra u prahu
- 2 svježa limuna
Priprema:
U posudu utočite vodu u koju ćete nasjeckati đumbir na deblje šnite, staviti kuhati dok ne zavrije. Poklopite posudu. Kada zavrije, smanjite vatru i stavite da krčka još 5 minuta. U to dodajte kukurmu u prahu i pomiješajte. Posudu i dalje ostavite na blagoj vatri i pustite da sastojci u vodi kipe još 5 minuta. Nakon toga maknite napitak s vatre, u to umiješajte kajenski papar i ostavite da stoji 15 minuta.
Čaj po želji procijedite i dodajte svježe iscjeđeni sok od limuna.