Indijski oraščići sadrže obilje važnih nutrijenata, uključujući ugljikohidrate, proteine i masti, ali i brojne minerale i vitamine. Ali slani indijski oraščići sadrže puno više soli, a većina ljudi ih voli jesti u takvom obliku. Kada se umjereno konzumiraju indijski oraščići mogu vam pomoći da zadovoljite dnevne potrebe za određenim nutrijentima.
Zdrave masnoće
Slani indijski oraščići sadrže značajnu količinu masnoća, a većinom se radi o zdravim nazasićenim masnoćama. Oko 30 grama oraščića sadrži 13,14 g masnoća, od toga je 7,74 grama u obliku mononezasićenih masti, a 2,22 grama polinezasićene. Mononezasićene i polinezasićene masnoće mogu pomoći kod smanjenja lošeg kolesterola u krvotoku i poboljšati zdravlje kardiovaskularnog sustava. Polinezasićene masnoće mogu pomoći kod reguliranja razine glukoze u krvi i smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2, navodi Američko udruženje za srce.
(Foto: Pixabay)
Ugljikohidrati i proteini
Slani indijski oraščići prirodno su bogati ugljikohidratima i proteinima. Vašem tijelu su potrebni ugljikohidrati za energiju, dok bjelančevine pomažu u sintezi i obnovi staničnog tkiva. Prehrana s dnevnim unosom od 2 000 kalorija zahtijeva oko 225 grama ugljikohidrata i 50 grama proteina. Oko 30 grama indijskih oraščića sadrži 9,27 grama ugljikohidrata i 4,34 grama proteina.
Minerali i vitamini
Također sadrže i deset minerala, a posebno su bogati magnezijem i bakrom. Sadrže i male do umjerene količine kalcija, željeza, fosfora, kalija, natrija, cinka i selena. Slično kao i s mineralima, vitamini su nutrijenti koje tijelo većinom ne može proizvesti samo. Ovi omiljeni oraščići ne sadrže velike količine vitamina nego u tragovima sadrže vitamine B, E i K.
Sol i zdravlje
Slani indijski oraščići sadrže niz korisnih hranjivih sastojaka, ali i sol koja sadrži natrij. Mineral koji pomaže kod hidratizacije tijela, a regulira i rad središnjeg živčanog sustava, ali višak natrija može uzrokovati visoki krvni tlak te povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti. Zasićene masnoće mogu povećati kolesterol u krvi i pojačati kardiovaskularne probleme, a zbog svega je vrlo važno paziti na dnevni unos soli.
Koliko soli dnevno trebamo unositi?
Odrasli bi trebali unositi manje od 5 g soli, a unos soli za djecu procjenjuje se u odnosu na njihove energetske potrebe. Otprilike je:
- za djecu od 1 do 3 godine preporučuje se unos od 2 g na dan
- za djecu od 4 do 6 godina preporučuje se 3 g na dan
- za djecu preko 7 godina preporučuje se 5 g na dan.
"S dodavanjem soli hrani ne smijemo pretjerivati jer se prekomjeran unos soli povezuje s bolestima srca i krvnih žila, ali i drugim bolestima poput bubrežnih bolesti i karcinoma. Procjenjuje se kako unosimo 2 do 3 puta više količine soli od preporučenog, a prema podacima WHO-a, smanjivanjem unosa soli za 50 posto spasilo bi se oko 180 000 ljudskih života u Europi godišnje", objasnila nam je ranije mag. nutr. Mirja Zupčić.