Prije 30-ak godina svježe mlijeko je trajalo jedan dan. Kasnije ste ga mogli koristiti i piti samo kao kiselo mlijeko, jogurt ili sir. Suvremena tehnologija je napredovala pa danas i svježe mlijeko možemo piti 'svježe' i po tjedan dana. Konzervansi, razne kiseline i spojevi koji su većini kupaca nepoznanica ubacuju se u većinu namirnica. A što je s rokom trajanja?
Rok upotrebe neke namirnice, koji po zakonu mora biti jasno naznačen na artiklu, ističu britanski stručnjaci, nije realan pokazatelj kvalitete hrane, većina namirnica je savršeno dobra za upotrebu i nakon što rok istaknut na pakiranju istekne. I hvala im na ovoj utjesi, jer bi u suprotnom zdravstveno stanje građana Hrvatske bilo vrlo upitno.
arti-201008270562006Jer dok trgovine i pojedinci u inozemstvu ovakvu hranu ipak bace u smeće u Hrvatskoj je priča malo drugačija. Neki mediji tvrde da je javna tajna da barem neki trgovački lanci, njihovi dobavljači i preprodavači umjesto nove robe već u samom startu kupuju onu koja je vani za otpis. U Hrvatskoj se skidaju i lijepe nove etikete, a pojedine veletrgovine navodno čak imaju i mašineriju i vrijedne ruke, koje brišu stare datume i utiskuju nove. Inspekcija funkcionira baš kao i u mnogim drugim segmentima našeg društva.
Dva regularna roka trajnosti i tko zna koliko onih koje utiskuju preprodavači Prema europskoj direktivi iz 1996., postoje dvije oznake roka valjanosti – jedan koji označava do kada je hrana najbolja za konzumaciju, i drugi, koji se stavlja na pokvarljivu robu poput svježeg mesa, jaja i mliječnih proizvoda, koji se nakon navedenog roka ne smiju konzumirati, odnosno mogu biti opasni za zdravlje. Međutim, većina hrane koju kupujemo na policama trgovina dobro je konzervirana da vrijedi i dugo nakon isteka roka upotrebe, primjerice špagete, konzerve, pa čak i zamrznuti proizvodi.
U trgovačkim lancima robu kojoj uskoro istječe rok drže na posebnim policama i nude sniženje na nju. Najčešće je sniženje, nekoliko dana prije isteka roka, pedeset posto od početne cijene. Nažalost kod nas se može naići da je označena 'akcijska' cijena zapravo ista ona koja je bila i prije akcije, no većina kupaca je jednostavno nije zapamtila. Kupuje se i voće i povrće koje je lošije kvalitete, a koje je u prosjeku sniženo do 30 posto. Nutricionisti kažu da je takva hrana dobra ako ide u daljnju obradu, odnosno ne konzumira se sirova.
Kod kozmetike se pokvarljivost najbolje osjeti kada promijeni miris ili boju, tada možete biti sigurni da se nešto loše događa.
Vezani članci:
arti-201009220881006 arti-201102030432006