Japanke znaju: Četiri tajne uz koje ćete ostati vitki i fit

Image
Foto: Flickr

Žene u Aziji ne drže se striktnih dijeta i fitness režima kako bi bile vitke već se okreću provjerenim svakodnevnim metodama za očuvanje zdravlja duha i tijela

7.8.2016.
10:30
Flickr
VOYO logo

Na zapadu se previše pozornosti pridaje brojanju kalorija, unošenju proteina i ugljikohidrata, a često se zanemaruje jedna stvar - naše tijelo vapi za prirodnim stvarima, a sve što trebamo jest oslušivati njegove potrebe.

Ako želite ostati fit i zdravi, okrenite se savjetima japanskih žena kojima se svakodnevno divimo zbog toga što i u poznijim godinama izgledaju kao da im je dvadeset. Koje su njihove tajne?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Ako vježbate kao sumo hrvač i izgledat ćete kao sumo hrvač

Image

Sumo hrvači ne jedu doručak te ujutro odmah prelaze na trening snage. Nakon toga imaju obilan ručak te zatim kreću na spavanje. Onda se probude i još jednom ponove cijelu rutinu. Ako vježbate poput luđaka i jedete velike količine hrane, gradite mišiće, ali i dobivate masno tkivo.

Pretjeran trening navlači vas na obilni obrok nakon kojeg želite samo spavati. Druga mana pretjeranog vježbanja je hiperventilacija. Mirno disanje signalizira tijelu da je sve u redu, ali čim je tijelo pod stresom, mozak mu govori da mu brzo treba velika doza energije koja se najčešće nalazi u slatkoj hrani. Glavni znak da ste pretjerali s treningom jest kada ste gladni kao medvjed.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Toplina je život

Image

Koncept hrane kao izvor energije zapadnjački je pristup dijetetici, no on se temelji na istočnjačkom principu - toplina znači život. Hrana je gorivo koje trebamo da bismo preživjeli. Voće i povrće u ljetnim mjesecima pomaže tijelu da se navikne na veće temperature, dok teža hrana u zimskim mjesecima održava tjelesnu toplinu u hladnim uvjetima.

Mnogi nutricionisti kažu kako je sirova hrana zdravija za konzumaciju, no tijelo gubi toplinu zbog velikih količina sirove hrane poput voća i zelenog povrća. Ono jest zdravo, no kuhana hrana će vas bolje napuniti energijom i zagrijati kada je to potrebno.

3. Piti tekućinu tijekom obroka i nije toliko zdravo

Image

Japanci nikada ne piju kada jedu. Kao prvo, tekućina hladi tijelo, a kao drugo loše je za probavu. Voda neutralizira kiselinu u želucu odgovornu za probavljanje hrane, stoga tijelo traži više energije kako bi dovršilo ovaj proces, odnosno više hrane. Ne zaboravite da hrana također sadrži tekućinu potrebnu vašem tijelu, zato Japanci najviše uživaju u vrućim juhama.

4. Vruća kupka produžuje život

Image

Nakon ugodne tople kupke odmah se osjećate smireno i opušteno, zar ne? Kupanje barem dva puta mjesečno poboljšava cirkulaciju, probavu i blistavost kože. Japanci svoje kade pune do razine srca jer što je razina vode viša, to će više porasti krvni tlak. Temperatura vode trebala bi biti od 38 °C do 40 °C što će pozitivno djelovati na cirkulaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo