Hrana na koju ćete se najlakše navući

Nitko se neće prejesti špinata i brokule. No, industrijski obrađena hrana koju danas jedemo ima iznimnu moć nad našim osjetilima. Pogledajte na što nutricionisti najviše upozoravaju.

20.11.2012.
7:49
VOYO logo

Čips i čokoladice mogu vas pretvoriti u ovisnika? Za to možete okriviti šećer, sol i masnoće. Naše tijelo se vrlo teško odupire ovim pretjerano jakim stimulansima. Šećer je nekad bio rijetka poslastica, a bilo ga je u voću i medu. Sol se koristila u malim količinama, a masnoće je prvo trebalo uloviti, ili bi se dobivale nakon napornog branja i prešanja. Današnja procesirana hrana sadrži sve tri spomenute namirnice, ali bez proteina, vlakana i vode, koji pomažu da se tijelo lakše nosi s njima.

Koja hrana stvara najveću ovisnost? Dr. Ashley Gearhardt, profesorica na Sveučilištu Michigan, izdvojila je 10 najgorih:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Sladoled

Hrana koja najlakše izaziva ovisnost je sladoled. Nije ni čudo. Studija na životinjama pokazuje da velika konzumacija procesiranih slatkiša, poput sladoleda, može smanjiti želju za hranom koja je nekad smatrana desertom, poput lubenice. Jednom kad dođe do ove promjene, jedini način da se zadovolji žudnja je novi sladoled.

2. Slatkiši

Na Sveučilištu Florida već 30 godina proučavaju ovisnost o hrani. Zaključili su da zašećerena hrana kojoj je nerođeno dijete izloženo u maternici stvara žudnju za još šećera. Morali bismo paziti čemu izlažemo djecu jer ćemo ih možda pretvoriti u ovisnike o šećeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Pomfrit

Pomfrit je noćna mora svakog nutricionista. Slan je i mastan, te sadrži malo prirodnog šećera. Osim što izaziva pravu ovisnost, sadrži i određene količine kancerogenih akrilamida.

4. Čokolada

Morate imati mjeru – kockica je dovoljna. Studija objavljena 1997. godine u International Journal of Psychophysiologyju pokazuje da čokoholičari (sami se tako izjašnjavaju) imaju fizičke i emocionalne reakcije na čokoladu. Iako neke čokolade s visokim udjelom kakaa donose određene zdravstvene koristi (ako se jedu u manjim količinama), većina čokolada na tržištu puna je masnoća i šećera, te, zapravo, šteti zdravlju.

5. Keksi

I sam pogled na hranu koja nas mami potiče izlučivanje dopamina. Ako udovoljite žudnji, mozak će preplaviti dopamin, a želja za novim zalogajem će rasti. Keksi sadrže masnoće, šećer i sol, a mogu im odoljeti samo oni s najčvršćom voljom.

6. Čips

Nevjerojatno je koliko masnoća i soli sadrži čips. Neki sadrže i dodani šećer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7. Torte

Jedete li ih često, možda nećete ugasiti puno rođendanskih svjećica. Debljina, dijabetes i metabolički sindrom pobrinut će se za vas.

8. Tjestenina

Najlakše je pretjerati s tjesteninom i ljudi je obično jedu previše. Osim toga, natope je maslacem, vrhnjem ili sirom. No, ukoliko jedete integralnu tjesteninu skuhanu al dente i koristite maslinovo ulje, hranjiva vrijednost tjestenine naglo raste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

9. Krafne

Kao da kolači nisu dovoljno velika napast, ovaj desert ljudi još peku u ulju. Teško im je odoljeti jer i tu dolazi do izlučivanja dopamina.

10. Kruh

Već znate da je bijeli kruh blijeda sjena onog što se nekad nazivalo kruhom. Rafinirano brašno od kojeg se radi nema mekinja i bojnih hranjivih tvari koje su se stoljećima nalazile u kruhu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo