Jogurt ili skyr
Hrana bogata proteinima (u čaši jogurta ima više od 20 grama proteina) prva je linija obrane od virusa. Proteini pomažu stanicama imuniteta da se regeneriraju. Kada osjetite malaksalost, "navalite" na jogurt. Preporuča se u većim količinama, no što ga inače običavate jesti.
(FOTO: Pexels)
Kelj
Kelj spada u najzdravije vrste povrća i trebalo bi ga što češće jesti. Obiluje vitaminima i mineralima, osobito vitaminima A, C, K i E te željezom, magnezijem, kalcijem i kalijem. Kelj će nam pomoći ojačati imunitet i opskrbiti tijelo iscpljeno bolešću esencijalnim nutrijentima.
(FOTO: Pexels)
Čaj
Vrući i topli napici pomoći će ublažiti bol u grlu, a para iz njih učinit će začepljene dišne puteve opet prohodnima. Najbolji izbor je zeleni čaj jer obiluje antiokisdansima koji sdu ključni za regeneraciju stanica u tijelu i detoksikaciju.
(FOTO: Pixabay)
Fermentirana hrana
Kiseli kupus, kefir, tempeh ili misokroz cijelu zimu bi trebali biti na našim tanjurima, a osobito kada smo bolesni. U crijevima se krije ključ jakokg imuniteta, a za zdravlje crijeva bitna je fermentirana hrana jer pozitivno djeluje na mikrobiom. Hrani dobre bakterije.
(FOTO: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL)
Pileća juha
Pileća juha je savršen obrok u vrijeme gripa i prehlade. Obiluje tijelu potrebnim nutrijentima, a dokazano je i da ima protuupalni učinak. Čak i ne mora biti domaća. Poslužit će i ona iz vrećice. Osim što će nas nahraniti, pileća juha će tijelu vratiti i izgubljenu tekućinu te nas zagrijati.
(FOTO: Pexels)
Jaja
Jaja obiluju proteinima i važnim nutrijentima poput cinka i vitamina D koji igraju veliku ulogu u jačanju imuniteta te ubrzavaju oporavak. Osim toga sadrže željezo, vitamine B skupine i fosfor, tijelu prijeko potrebne kako bi dobro funckioniralo.
(FOTO: Pexels)
Voda
Kada smo bolesni od ključne je važnosti unos tekućine jer zbog curenja nosa, vrućice i kihanja postoji veliki rizik od dehidracije. Voda će nas sačuvati od glavobolje, pomoći itijelu da izregulira temperaturu ibburezima da izbace toksine.
(FOTO: Pexels)