Hrana koja (ne)uzrokuje rak debelog crijeva

Gubitak suvišnih kilograma i umjerena tjelovježba znatno snižavaju rizik od pojave raka debelog crijeva. Koja hrana će popraviti šanse da ga izbjegnete, a koja će vam ugroziti zdravlje?

4.1.2011.
14:22
VOYO logo

Zbog pretilosti ljudi imaju 56 posto više šansi oboljeti od raka debelog crijeva. Dakle, obilje hrane bilo kakvog porijekla svakako će nam naškoditi. Ipak, postoje namirnice koje su izrazito neprijateljski ili prijateljski nastrojene prema crijevima.

Namirnice koje snižavaju rizik od raka debelog crijeva

Kari i luk arti-200910270040006Istraživači sa Sveučilišta Johns Hopkins pokazali su da kurkumin i quercetin (tvari prisutne u kariju i luku) mogu znatno smanjiti broj i veličinu polipa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vino Sva alkoholna pića ne djeluju povoljno, no čini se da je vino prijatelj crijeva.

Riba Studije su pokazale da je riba blagotvorna za probavu, a njena redovita konzumacija smanjuje rizik od pojave raka debelog crijeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povrće i voće Jedete li ga svježe i redovito, smanjit ćete rizik od pojave raka. Vlakna i određeni antioksidanti, vitamini, minerali i unos fitokemikalija imaju izuzetno dobar utjecaj na zdravlje crijeva.

Klonite se konzerviranih proizvoda i ako ne možete nabaviti svježe, radije birajte smrznuto.

Dobre masti Ulje lana, avokado, maslinovo ulje te orašasti plodovi odličan su izvor dobrih masti koje sprečavaju pojavu raka debelog crijeva.

Mlijeko Mljekari se smješkaju zbog studije objavljene u Journal of the National Cancer Institute. Pokazalo se da mlijeko - ne samo kalcij u njemu - smanjuje rizik od raka debelog crijeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Namirnice koje povećavaju rizik od raka debelog crijeva

1. Crveno meso Crveno i prerađeno meso među glavnim su neprijateljima dobrog rada probavnog sustava. Kad se želi ukazati na hranu koja uzrokuje rak debelog crijeva, oni su prvi na listi.

Posebno je opasno meso spremljeno na visokim temperaturama ili s grila. Prilikom ovakve pripreme dolazi do stvaranja kancerogenih spojeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Rafinirane žitarice Bijelo brašno, bijela riža i tjestenina siromašni su vlaknima, mikronutrijentima i fitokemikalijama, te se često povezuju s razvojem raka debelog crijeva.

3. Procesuirane grickalice, brza hrana i slatkiši Čips, krekeri, kolačići, krafne i druge namirnice bogate transmastima povećavaju rizik od pojave izraslina na crijevu, koje se s vremenom mogu pretvoriti u tumor.

4. Pivo Za razliku od vina, česta konzumacija piva povezuje se s češćom pojavom raka debelog crijeva.

Vezani članci:

arti-201001290772006 arti-201003180409006 arti-200910270040006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo