Kokice su iznimno zdrave, osim ako ne spremate one već pakirane za pripremu u mikrovalnoj pećnici. One su kancerogene jer pakiranje sadrži štetne spojeve. Zato kokice spremajte u loncu na ulju. Margarin nije zdrav, to znate? Čuli ste za transmasnoće koje sadrži? No, pogledamo koje to namirnice, krajnje nezasluženo, prati glas da se radi o zdravoj hrani.
Obogaćena voda
'Vitaminizirane vode ili vode s različitim okusima prilično su zašećerene. One su nedvojbeno štetne za zdravlje', kaže Walter Willett, profesor epidemiologije i prehrane na Harvard’s School of Public Health. Osim toga, to je dobar način da se pretjera s unosom vitamina, posebno ako se uzimaju i druge namirnice obogaćene vitaminima. Još više zabrinjava što su nove studije povezale unos umjetnih vitamina s većom stopom smrtnosti. Daleko je bolje piti običnu vodu iz slavine.
Voćni jogurti
Priznajte sami sebi da je riječ o slatkišu. Jogurt je zdrav, isto je i s voćem, ali zbog dodanog šećera sve skupa izgubilo je smisao. Radije uzmite mikser i smiksajte zdraviju mješavinu bez šećera.
Energetske pločice
Nezasluženo ih prati glas da se radi o zdravoj namirnici. Ustvari, energetske pločice su kalorijske bombe: slatkiši s dodatkom sintetskih vitamina, proteina ili vlakna. Kod većine je šećer najzastupljeniji sastojak. Radije grickajte orahe, voće ili povrće.
Sadrži cjelovito zrno
Ljudi vide natpis 'cjelovito zrno' i odmah misle da je zdravo. To ne mora nužno biti tako. Pogledajte koji je udio poželjnog brašna. To je važno jer ljudi koji jedu cjelovite žitarice imaju manju mogućnost od pojave dijabetesa, bolesti srca i karcinoma, te je manje vjerojatno da će biti pretili u usporedbi s onima koji jedu rafinirane žitarice. Imajte na umu da 'obogaćeno pšenično brašno' navedeno u sastojcima označava da je pred vama rafinirano brašno. Žitarice od cjelovitog brašna za doručak posebno su lukava zamka jer u velikom broju slučajeva sadrže toliko šećera da biste umjesto njih mogli slobodno jesti i kolače.
Maslac od kikirikija sa smanjenim udjelom masnoća
Ulje je najzdraviji dio kikirikija jer sadrži najveći dio hranjivih tvari, tako da njegovim izbacivanjem ne dobivate ništa, a gubite puno. Maslac od kikirikija s manje masnoća ima jednaku količinu kalorija, ali više šećera od običnog.
Pojedete li dnevno šaku orašastih plodova, imat ćete manje šanse za razvoj srčanih bolesti i manji rizik od raka. Neka istraživanja pokazuju da redovna konzumacija maslaca od kikirikija pridonosi normalnoj tjelesnoj težini.
Slična je stvar i s mliječnim proizvodima s manjim udjelom masnoća.