Gorka istina o šećeru i koži

Sjajni mladenački ten možete izgubiti i prije nego bi trebali, a uz poznate faktore rizika poput umora, stresa i neurednog života dermatolozi su kažiprstom uperili i na rafinirani šećer.

12.1.2010.
16:08
VOYO logo

Previše slatkog kvari figuru no dermatolozi upozoravaju da šećer ubrzava i starenje kože. Proces je poznat pod imenom glikozilacija ( vezanje šećera za proteine i lipide ), a može oštetiti i samu strukturu kože omogućujući nastajanje prijevremenih bora i obješene kože.

Glikozilacija se smatra nepovratnim procesom jer stvara nusproizvode kojih se tijelo ne može riješiti. No ukoliko je smanjite, teoretski, možete usporiti pojavu bora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kozmetičke tvrtke već su izbacile kreme koje primjerice sadrže carnosine, koji privlači molekule šećera poput magneta prije nego se one vežu za kolagen —blokirajući glikozilaciju.

No i uz najnaprednije kreme najvažnije je kloniti se ili ograničiti unos rafiniranog šećera ili fruktoze. Jedna kockica tamne čokolade s 70% kakaa najzdravija je alternativa slasticama jer sadrži antioksidante.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201001111109006

arti-201001120340006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo