Kruh i drugo pecivo su najveći izvor soli u prehrani većine Amerikanaca, a pretpostavlja se i većine drugih stanovnika razvijenog svijeta. Krivi su za dvostruko veću količinu pojedene soli nego što je unesemo jedući slani čips. Problem je naime što kruh jedemo često, a količina dnevno pojedene soli se gomila.
Ovo je zaključak državnog izvještaja američkog Centra za prevenciju i sprečavanje bolesti (CDC). Zanimljivo da su slane grickalice zapravo na dnu liste 10 najvećih izvora soli.
'Čips, slani štapići i kokice - na koje odmah prvo posumnjamo kao najveće izvore soli - tek su na broju 10,' rekao je direktor CDC-a, dr. Thomas Frieden.
'Kruh i peciva nisu zapravo tako slani, problem je što ih ljudi jedu u većim količinama,' rekla je Mary Cogswell, jedna od autorica spomenutog izvještaja.
Znanstvenike iz CDC-a je posebno iznenadilo da je samo 10 namirnica odgovorno za 44 posto unosa natrija.
'Moguće je progutati velike količine soli, bez da osjetimo slanost,' upozorava prof. John Hayes na Sveučilištu Penn State.
Glavni krivci
Kruh i peciva su odgovorni za unos sedam posto dnevnog unosa soli. Odmah nakon toga slijede salame i sušeno meso, zatim pizza, piletina, juhe, fast-food hamburgeri, sendviči i sir. Na dnu liste, pojedinačno odgovorni za tri posto unesene soli, su jela s tjesteninom, jela s mesom te slane grickalice kao što su čips i štapići.
Nutricionisti preporučuju da dnevni unos natrija ne prelazi 2.300 miligrama što odgovara jednoj žličici soli (imajte na umu da jedna kriška kruha može imati 80 do 230 miligrama natrija). Oni s visokim tlakom trebaju i manje količine soli. Ipak, tek jedan od 10 građana SAD-a poštiva ovu granicu.