Evo što se zapravo nalazi u voćnim jogurtima!

S obzirom na (ne)kvalitetu prehrambenih proizvoda koje nalazimo na policama, kako stojimo s voćnim jogurtima? Što predlažete, konzumirati ih ili ne?

23.3.2013.
14:00
VOYO logo

Voćni jogurti pripadaju skupini proizvoda od fermentiranog mlijeka, što se postiže djelovanjem različitih sojeva dviju vrsta bakterija, a u sastav idu i šećer, pripravci od voća bogati šećerom, arome, umjetna sladila i/ili bojila i td.

Glavne prednosti su mu kvalitetne bjelančevine, kalcij i vitamin D, kao i ostalim mliječnim proizvodima. Međutim postoji razlika između običnih, probiotičkih i voćnih jogurta. Voćni jogurti s obzirom na udio voća ne zalužuju naziv voćni, s obzirom da je uglavnom riječ o dodatku voćnog pripravka s malim udjelom voća te umjetnim aromama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što je važno napomenuti da se mlijeku sa smanjenim udjelom mliječne masti, kako bi konzistencija bila zadovoljavajuća, dodaje šećer u raznim oblicima tijekom proizvodnje. Upravo zbog ovog dodavanja šećera te proizvoda od voća u kojima ima različitih dodataka, poput bojila i arome, industrijski proizvedeni voćni jogurti su proizvodi koje ne želimo učestalo na jelovniku!

Umjesto njih predložila bih konzumaciju običnih ili probiotičkih jogurta u koje ćemo ubaciti komadiće svježeg ili suhog voća. Osim voća, možemo dodati i razne sjemenke, poput suncokretovih ili lanenih te orahe. Na ovaj način imamo jednostavan, zdrav i hranjiv međuobrok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovorila: Jasna Ćerić, magistra nutricionizmasattva-nutricionizam.com

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo