saznajte više o mastima /

Domaći proizvođač margarina demantirao tvrdnje o opasnostima od srčanih bolesti

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Znanstvenici su odavno utvrdili da transmasne kiseline, industrijski proizvedene termičkom obradom biljnog ulja, koje nalazimo u brojnim proizvodima - od margarina do brze hrane nemaju nikakva pozitivnog utjecaja na zdravlje

13.8.2015.
14:08
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Konzumiranje margarina povećava opasnost od razvoja srčanih bolesti i prijevremene smrti, no to nije slučaj kada su u pitanju maslac i jaja, pokazalo je novo istraživanje.

Znanstvenici su odavno utvrdili da transmasne kiseline, industrijski proizvedene termičkom obradom biljnog ulja, koje nalazimo u brojnim proizvodima - od margarina do brze hrane nemaju nikakva pozitivnog utjecaja na zdravlje. Naprotiv, njihova konzumacija povećava rizik od preuranjene smrti za trećinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za razliku od transmasnih, zasićene masne kiseline, kojih ima u namirnicama životinjskog porijekla poput mlijeka i mesa, ne povećavaju rizik od srčanih bolesti, moždanog udara ni dijabetesa tipa 2, kao niti rizik od prijevremene smrti, pokazalo je zadnje istraživanje.

Iako britanska vlada građanima savjetuje smanjenje unosa u organizam zasićenih masnih kiselina kako bi izbjegli potencijalni razvoj srčanih bolesti, istraživanje čiji su rezultati objavljeni u British Medical Journal, dovodi u pitanje njihovu štetnost o kojoj se dosad naveliko govorilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voditelj istraživanja Russell de Souza, asistent na odjelu kliničke epidemiologije i biostatistike na kanadskom sveučilištu McMaster objašnjava: "Godinama se ljudima savjetuje da iz prehrane izbace ili da smanje unos masnoća. Transmasne kiseline loše utječu na zdravlje i predstavljaju velik rizik za razvoj srčanih bolesti, no to nije slučaj sa zasićenim masnim kiselinama, jer nam još nije u potpunosti jasno kako djeluju na organizam. Dakle, ne zagovaramo povećanje unosa zasićenih masnih kiselina u prehranu dok ne budemo u potpunosti sigurni da veće količine dobro djeluju na zdravstveno stanje pojedinca".

Znanstvenici su analizirali rezultate 50 raznih studija o tomu u kojoj mjeri dva tipa masnih kiselina utječu na zdravlje pojedinca te su ustanovili da nema povezanosti između konzumiranja namirnica bogatih masnim zasićenim kiselinama i povećanog rizika od moždanog ili srčanog udara. No, nema ni dokaza da prehrana bogata zasićenim masnoćama smanjuje rizik od srčanih bolesti. Naprotiv, transmasne kiseline dovode se u vezu s 34-postotnim povećanjem smrtnosti od bilo kojeg uzroka, 28-postotnim povećanjem smrtnosti od koronarnih bolesti i 21 postotnim povećanjem rizika od razvoja srčanih bolesti.

Kardiovaskularne bolesti uzrokuju više od četvrtine svih smrtnih slučajeva u Velikoj Britaniji, gdje aktualne zdravstvene smjernice stanovništvu savjetuju da ne konzumira više od 39 grama zasićenih masnoća dnevno, a maksimalna količina za žene je 20 grama.

Hrvatski proizvođač demantirao opasnosti

Kako hrvatski potrošači ne bi bili u zabludi nakon posljednjeg inozemnog istraživanja o štetnosti transmasti u margarinima, važno je istaknuti kako margarini jednog hrvatskog proizvođača nemaju štetnih transmasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Masnoće u margarinu najvećim su dijelom nezasićene masne kiseline, a za njih su u nizu istraživanja pokazalo da imaju pozitivan učinak na zdravlje. Zato ih se naziva dobrim mastima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo