Fruktoza, najsmrtonosnija forma šećera, daleko je štetnija za zdravlje od glukoze - i sada znanstvenici napokon mogu objasniti zašto. Ona potiče rani oblik bolesti masne jetre kod mladih, stanje koje se normalno povezuje s alkoholičarima, što može dovesti do raka, moždanog udara i srčanih problema.
Opasnija za djecu nego za odrasle
Bolest je sve veći problem, s obzirom na to da je jedno od četvero djece klinički pretilo u dobi od 15 godina.
"To zabrinjava znatno više kod djece od 13 godina koja prolaze faze od normalne jetre do masne jetre pa do konačne upale jetre nego kod nekoga tko tijekom 30 godina ima veliki višak kilograma. Djeca jedu više slatkiša nego odrasli, stoga fruktoza za njih može biti veći rizični čimbenik", kaže dr. Samir Softić iz Centra za dijabetes u Bostonu.
Visokofruktozni kukuruzni sirup koristi se u zaslađenim napitcima i mnogim drugim prerađevinama. Nalazi se prirodno u voću, ali proizvođači iz njega uklanjaju vlakna i hranjive tvari kako bi dobili instant šećer.
Slastičarnica Magnolia - kolači
Šokantni rezultati testa na miševima
Test na miševima pokazao je da su oni koji su hranjeni fruktozom pretrpjeli znatno lošije metaboličke učinke nego oni kojima su davali glukozu. Doduše, nakon 10 tjedana takve dijete nijedna životinja nije razvila otpornost na inzulin, što je ključni čimbenik u razvoju dijabetesa.
Ipak, značajne su razlike bile između miševa na fruktoznoj prehrani i onih na glukoznoj. Fruktoza je, naime, bila povezana s lošijim metaboličkim ishodima. Miševi iz te skupine bili su deblji i otporniji na inzulin.
Ali to nije sve! Istraživači su kod njih otkrili proizvodnju enzima zvanog Khk, koji je potreban za probavu fruktoze, a koji je bio povišen kod miševa koji su bili izloženi fruktozi. Nakon što su proučili nalaze jetre pretilih tinejdžera, šokirali su se vidjevši da je isti enzim u povećanim količinama prisutan i kod njih.
Svako deseto dijete danas ima bolesnu jetru
Valja napomenuti da je navedeni enzim potreban samo za probavljanje fruktoze, ali ne i glukoze. "Iako su i fruktoza i glukoza šećeri, stanice ih različito podnose", kaže prof. Ronald Kahn, suautor studije.
Daljnji pokusi na miševima otkrili su da snižavanje razine toga proteina smanjuje težinu jetre i poboljšava toleranciju glukoze.
"Kada masne stanice postanu toliko pune da više ne mogu izdržati toliku količinu masnoće, ona počinje odlaziti u druga tkiva, a jetra je prvi sljedeći izbor", ističe prof. Kahn, sugerirajući da svako deseto dijete danas ima bolesnu jetru, piše Daily Mail.