U časopisu Journal of Nutritional Biochemistry objavljeno je zanimljivo istraživanje koje pokazuje da je isključivi uzrok smanjenog rasta tumorskih stanica u dojkama unos omega-3-masnih kiselina. Karcinom dojke je najučestaliji karcinom u žena te drugi po redu uzročnik smrti od karcinoma u žena.
Autori studije promatrali su razvoj tumorskih stanica u genetski modificiranih miševa te pratili utjecaj omega-3-masnih kiselina u prevenciji razvoja tumorskih stanica. U miševa kojih su kontinuirano i dugoročno unosili omega-3 masne kiseline broj tumorskih stanica je bio manji za 1/3 u odnosu na miševe koji nisu imali jednaku izloženost omega-3-masnim kiselinama tijekom životnog vijeka. Nadalje, veličina tumora je također bila manja i to za 30%.
Cjeloživotni unos omega-3-masnih kiselina pomaže u sprječavanju razvoja karcinoma dojke idoprinosi prevenciji te stvaranju smjernica za terapiju oboljelih od navedene bolesti.
http://www.vitamini.hr/