Znanstvenici s Nacionalnog sveučilišta u Singapuru su proizveli zdravo alkoholno piće iz tofua. Nazvali su ga 'sachi'. Tijekom proizvodnje tofua stvaraju se velike količine sirutke koja neobrađena postaje otpad i šteti okolišu.
Profesor Liu Hsao Quan i njegov student Chua Jian Yong odlučili su nešto napraviti po tom pitanju, odnosno iskoristiti sirutku. Dodali su u nju šećer , kiseline i kvasac te ostavili da fermentira tri mjeseca.
Dobili su alkoholno piće za koje tvrde da ima fantastičan cvjetno-voćni okus, a pritom je i jako zdravo jer soja (od koje je tofu napravljen) sadrži visoku razinu hranjivih tvari, a sirutka obiluje kalcijem.
Sachi sadrži osam posto alkohola, prevenira maligne bolesti, bolesti srca i krvnih žila te čuva kosti i dobro raspoloženje. Trenutačno mu je rok trajanja četiri mjeseca, no profesor i njegov student rade na tome da udvostruče rok trajanja bez dodavanaj konzervansa.
Pročitajte još:
- Vino, pivo ili žestica? Različite vrste alkohola različito utječu na naše emocije
- Možda će vas ovo iznenaditi, ali alkohol ustvari poboljšava pamćenje
- Soja biljka - biljka koja nije rezervirana samo za vegetarijance
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!