Jedna šljiva sadrži 84 posto vode, 0,6 posto proteina, 10 posto ugljikohidrata, 2,1 gram vlakana. Šljive imaju nizak udio masnoća i kalorija, a visok postotak vitaminima A, C i E, kalcija, magnezija i kalija.
Evo kako će one utjecati na vaš organizam i zdravlje budete li pojeli smao pet šljiva dnevno.
Snižavaju razinu šećera u krvi i rizik od dijabetesa
Šljive se povezuju s niskim glikemjiskim indeksom što znači da vam mogu pomoći kontrolirati razinu šećera u krvi i smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2.
Poboljšavaju pamćenje
Pet šljiva dnevno, pomoći će vašem organizmu da se oslobodi negativnog djelovanja slobodnih radikala koji loše utječu na pamćenje.
Štite srce
Jedna svježa šljiva u prosjeku sadrži 113 mg kalija, odnosno minerala koji pomaže držati pod kontrolom visoki krvni tlak, a time smanjuje rizik od moždanog udara.
Reguliraju probavni sustav
Konzumiranje suhih šljiva je odličan način da ubrzate probavu.
Jačaju kosti
Nedavno provedeno istraživanje je pokazalo kako su ispitanici koji su jeli šljive imali znatno veću gustoću kostiju u kralježnici i podlakticama.
Odlične su za vid
Šljive su jako važne za zdravlje očiju. Fitonutrijenti koji se nalaze u šljivama mogu smanjiti rizik od nastanka makularne degeneracije ili žute mrlje, bolesti od koje pate uglavnom starije osobe.
HealthyFoodStar/Magazin.hr