'BJEŽITE KAO OD KUGE': / Stručnjak za trovanje hranom otkiva kojih šest namirnica ne bi pojeo ni za živu glavu

Image
Foto: Thinkstock

Odvjetnik koji već 20 godina radi gotovo isključivo s tužbama za trovanje hranom otkriva koju hranu ni u ludilu ne bi stavio u usta.

30.4.2017.
8:00
Thinkstock
VOYO logo

Iako bi nutrucioni možda imali svoje viđenje problema i hvalili neku hranu zbog vitamina i minerala, Bill Marler ističe da ovih šest namirnica jednostavno ne vrijedi rizika, koliko god da su zdrave. A prilično dobro zna o čemu govori, obzirom da je tijekom karijere svojim klijentima zaradio 600 milijuna dolara odštete raznih lanaca, piše IFL Science.

1. Školjke opasnije no ikada

Image
Image

Trovanje hranom zbog sirovih školjki prilično raste tijekom zadnjih pet godina, a glavni krivac je globalno zatopljenje. Kako je more sve toplije, veći je rast mikrova koji završe u školjkama. A u končnici u gostima restorana koji se časte delicijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Narezano i oprano voće i povrće

Image
Image

Marley upozorava da unaprijed narezano i oprano voće u supermartketima "treba izbjegavati kao kugu", osobito zato što ga je vrlo lako izbjeći. Stvar je jednostavna- što više ljudi dira hranu, to je veći rizik od zaraze.

3. Sirove prokulice

Image
Image

Iako se sa zarazama salmonelom i E.coli najčešće povezuju meso i jaja, u zadnjih desetak godina raste broj zaraza zbog povrća, u čemu prednjače prokulice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Slabo pečeno meso

Image
Image

Kuhari i hedonisti plaču kada netko naruči dobro pečeni biftek, ali Marler tu ne radi kompromise - i unutrašnjost svakog mesa mora biti na 100 stupnjeva Celzijevih barem pet minuta. Krvavo? Ne hvala...

5. Sirova jaja

Image
Foto: PIXSELL / ilustracija, Duško Jaramaz
Image
Foto: PIXSELL / ilustracija, Duško Jaramaz

Iako su jaja sigurnija no ikada, i dalje se ne smije riskirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. Nepasterizirano mlijeko i sokovi

Image
Image

Zajedno s trendom zdrave hrane i želje da je jede i pije što izvornije, brojni zagovaraju nepasterizirano mlijeko i sokove tvrdeći da grijanje pa naglo hlađenje uništava hranjivu vrijednost.

"Nema tih prehrambenih vrijednosti zbog kojih bio tako nešto", kaže Marler dodajući da iz nepasteriziranih napitaka mogu vrebati ne samo virusi i bakterije, nego i paraziti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo