Aronija je vrsta grmlja, porijeklom iz Sjeverne Amerike, koja se danas uzgaja u istočnoj Europi. "Aronija" se općenito odnosi na plodove koje rastu na grmu.
Bobice aronije mogu se jesti svježe ili ih možete koristiti kao sastojak, u recimo pitama, sokovima ili čaju. Kaže se da bobice imaju brojne prednosti za zdravlje, uključujući i antikancerogena svojstva.
Mnoge prednosti aronije povezani su s visokim sadržajem hranjivih tvari zvanih polifenoli. Osvrt iz 2015. u Food Technology & Biotechnology naponimje da su prethodna istraživanja utvrdila da aronija ima najviši sadržaj polifenola od 143 biljke.
Koje su sve moguće zdravstvene prednosti aronije?
Antikancerogeni učinak - istraživanje iz 2004. godine gledalo je učinke ekstrakta grožđa, aronije i borovnice u sprječavanju rasta raka debelog crijeva. Istraživanje je pokazalo da, iako su svi ekstrakti inhibirali rast stanica karcinoma, aronija je imala najjači učinak. Studija iz 2009. godine pokazala je da ekstrakt aronije pomogao u smanjenju oštećenja stanica kod raka dojke. Autori istraživanja zaključili su da je ekstrakt aronije pokazao da ima zaštitne osobine kod ljudi koji imaju karcinom dojke.
Antidijabetički učinci- čini se da istraživanja podupiru antidijabetičke učinke aronije. Studija iz 2015. godine pokazala je da ekstrakt aronije pomaže u poticanju imunološkog sustava i smanjuje upalu povezanu s dijabetesom. U studiji iz 2016. godine utvrđeno je da aronija pozitivno utječe na razinu glukoze u krvi i pretilost.
Zdravlje arterija i krvnih žila - studija iz 2015. godine otkrila je da aronija može zaštititi od bolesti koronarne arterije. I ekstrakti aronije i borovnice pomogli su da se opusti tkivo, što omogućuje poboljšanje protoka krvi. To je važno, jer mnoge kardiovaskularne bolesti dovode do otvrdnjavanja arterija i smanjene sposobnosti da se krvne žile opuštaju. Od tri testirana ekstrakta, aronija imala je najsnažnije učinke. Istraživači su zaključili da aronija može imati značajne prednosti u liječenju vaskularnih bolesti.
Zdravlje organa - u studiji iz 2016. proučavani su učinci soka od aronije kod štakora s oštećenjem jetre. Istraživači su otkrili da je sok smanjio težinu i simptome oštećenja jetre. Autori istraživanja sugeriraju da bi učinak mogao biti posljedica antioksidativne aktivnosti aronije. Još jedna studija glodavaca iz 2017. godine pokazala je da sok od aronije pomogao umanjiti simptome kod štakora s oštećenim oblogama želuca. To bi moglo ukazati na sposobnost borbe protiv oksidativnog stresa.
Kako uključiti aroniju u svoju prehranu?
(FOTO: Thinkstock)
Možete jesti plodove aronije u mnogim oblicima, uključujući svježe i cijeđene u sok. Moežet ih koristiti i kao sastojak u pečenim proizvodima i drugim receptima. Hrana i piće u kojima se aronija može koristiti:
- muffins
- pite
- keksi
- vino
- pekmez
- čaj
- sokovi
Mogući rizici i nuspojave
Aronija obično ima oštri okus što može biti neugodno za neke ljude, ali vjerojatno neće predstavljati nikakav rizik za zdravlja. Čini se da nema dobro dokumentiranih dokaza o specifičnim rizicima ili opasnostima vezanim uz konzumiranje aronije, iako neki ljudi mogu biti alergični na aroniju.
Pročitajte još:
- Kako povećati željezo u krvi: poboljšajte krvnu sliku pomoću hrane
- Sitne - dinamitne: bobičasto savršenstvo iz prirode za vaš smoothie
- Tri gracije: Aronija, jabuka i nektarina - puna čaša vitamina!
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!