U sklopu novog istraživanja veliku grupu studenta (njih 100) su pozvali na ručak i ponudili manju ili veću porciju juhe od rajčice (300 ml, tj. 500 ml). Nekim su ispitanicima promijenili količinu juhe skrivenom pumpom, pa su tako dobili veću porciju umjesto manje, a nekima su pak rekli da jedu veliku porciju juhe, dok su ustvari jeli onu manju.
Nakon obroka ispitanici su opisali koliko su siti, a razina njihovog apetita bila je proporcionalna količini juhe koju su zaista pojeli.
Zanimljivo je ono što se dogodilo kasnije. Dva do tri sata kasnije, ispitanici koji su prije obroka ispred sebe vidjeli veću porciju, a zapravo su pojeli onu manju, rekli su da su manje gladni nego ispitanici koji su ispred sebe vidjeli manju porciju, a zapravo su pojeli onu veću.
'Studija je uzbudljiva jer u vezu dovodi spoznaju i apetit, kojim ne vlada samo tjelesna veličina i sastav obroka', komentirao je Jeffrey Brunstrom, voditelj istraživanja objavljenog u online časopisu PloS One.