Iznenađujući broj namirnica koje ljudi svakodnevno kontumiraju diljem svijeta mogao bi vam, doslovno, dokrajčiti sve muke ili vas barem odvesti do hitne pomoći.
No ne brinite, ne možete se tek tako otrovati, za to je ipak potreban određeni trud, a i vjerojatno ih i ne konzumirate baš stalno.
10. Gljive
Iako je većina gljiva bezopasna, zapatite da je 5% njih otrovno.
9. Rabarbara
Zeleno liće ove zeljaste biljke sadrži oksalnu kiselinu, koja nije nimalo bezazlena, jer može uzrokovati pojavu bubrežnog kamenca, a ako je previše konzumirate može vas i ubiti.
8. Crveni grah
Iako većina ljudi voli crveni grah, on sadrži visoke količine toksina lecitina. Svega tri nekuhana zrna ovog graha mogu uzrokovati teško povraćanje i proljev.
7. Jabuke
Nemojte biti iznenađeni. Svi znamo bajku o Snjeguljici, ali znate li i da sjemenke jabuke sadrže cijanid, pa ako ih pojedete previše možete očekivati jako povraćanje?!
6. Rajčice
Iako dosad svi znaju da su rajčice voće, mnogi nisu svjesni toga da je dio oko stabljike i lišća pun toksina tomatina koji se koristi u borbi protiv bbiljnih štetočina.
5. Krumpir
Glikoalkaloidni otrov izrazito visoke razine može se naći u zelenom krumpiru. Nije prijavljeno mnogo smrti uzrkovanih njima, ali ih ima.
4. Trešnje
Koštice trešnje sadrže kemijski hidrogen cijanid. Ako ih pojedete previše mogli biste iskusiti čari povraćanja, probleme s disanjem i otkazivanje bubrega.
3. Braizlski oraščići
Brazilski oraščići su najradiokativnija namirnica na svijetu. Oni sadrže 1000 puta veću koncnetraciju radija od prosječne hrane.
2. Muškatni oraščić
Znamo da ga vjerojatno ne konzumirate često, no jeste li znali da muškatni oraščić ima halucinogeno djelovanje?! Ako pretjerate s njim, mogli biste iskusiti psihozu koja vas može navesti da osjećate nadolazeću propast i mučite se s anksioznošću.
1. Riba napuhnjača
Ovaj japanski specijalitet, ako nije pripravljen na ispravan način, može uzrokovati paralizu ili smrt. Kuhari obično prolaze dvogodišnji ili trogodšnji trening kako bi znali pripremiti ovu ribu na odgovarajući način.