Sok goji bobica smanjuje upalne edeme kod reakcije na opekline zbog pretjeranog izlaganja suncu te štiti od razvijanja raka kože.
Goji bobice također imaju potencijal popraviti oštećenje mrežnice. Stoga je sušenje goji bobica sve popularnije. Pravi su rudnik antioksidansa.
S pravom nazvane 'supervoće', bobice goji davno su postale priznate u tradicionalnoj kineskoj medicini, u kojoj se koriste zbog mnogih terapeutskih svojstava.
To je drvenasta biljka iz porodice Solanaceae, kojoj pripadaju krumpir, rajčica i patlidžan, a glavno im je obilježje sadržaj otrovnog alkaloida solanina koji se uklanja guljenjem ili termičkom obradom.
Kina je najveći svjetski proizvođač goji bobica, zvanih i vučjim bobicama, a dolaze iz Tibeta.
Goji naraste od 1 do 3m visine. Plod goji biljke je crvenkasta jajasta bobica do 2cm dužine koja sadrži 20-40 sitnih sjemenki.
Njezine bobice mogu se konzumirati sirove ili sušene kada okusom podsjećaju na grožđice.
Sušenje goji bobica najpopularnije je zbog antioksidativnih svojstava sušenih plodova.
Antioksidativna svojstva su važna u borbi protiv procesa starenja, odumiranja tkiva, kompromitiranosti imunološkog sustava te nastanka karcinoma.
Goji plodovi su idealni za ovu svrhu, a potrebno ih je dnevno unijeti 10-30 grama kako bi se postigao željeni učinak.
Goji bobice su bogat izvor karotenoida i željeza.
Djeluju na očuvanje DNA od oštećenja.
Također, goji bobice štite i mozak od Alzheimerove bolesti tako da čuvaju neurone od djelovanja proteina amiloida.
Po sada već desetogodišnjim istraživanjima, goji se može uzgajati u svim dijelovima Hrvatske. Najbolje rezultate goji bi mogao dati u ravničarskom i planinskom području, ali i u Dalmaciji zbog vegetacije koja puno prije donosi plodove. Naše podneblje odgovara uzgoju goji bobica, a potražnja za ovim voćem u svijetu je puno veća nego ponuda pa se tako sadnja i uzgoj višestruko isplate.
Sadnja se obavlja od polovice travnja pa sve do kasne jeseni. Najbolja lokacija za sadnju je osunčano mjesto.
Sušenje goji bobica radi se da bi iskoristili što više njihovog dragocjenog sadržaja, a podsjećaju na kombinaciju okusa trešnje i brusnice.
Za sada se berba obavlja ručno, jer bobice ostavljaju sok i pocrne, ako ih se ošteti ili stisne.