Prehrambena vlakna imaju važni učinak na zdravlje našeg organizma te bismo ih trebali konzumirati što češće. Za vas smo izdvojili definiciju što su vlakna i koje ih sve namirnice sadrže.
Dijetalna ili prehrambena vlakna najjednostavnije možemo objasniti kao ugljikohidrate najprisutnije u biljkama. Bogata su nutritivnim vrijednostima koje u našu prehranu unose sve potrebne hranjive tvari. Vlakna učinkovito uravnotežavaju probavu, uklanjanju probleme s kožom, stvaraju osjećaj sitosti i tako pomažu u uklanjanju neželjenih kilograma.
Prehrambena vlakna dijelimo na topiva i netopiva vlakna, a obje vrste jednako su značajne za očuvanje našeg zdravlja.
U namirnice bogate topivim vlaknima ubrajaju se ječam, zob, leća, orašasti plodovi, sjemenke lana, grah, celer, mrkva, krastavci, borovnice, kruške, naranče, jabuke i jagode. Netopiva vlakna nalaze se u cjelovitim žitaricama, pšeničnim mekinjama, sjemenkama, orašastim plodovima, smeđoj riži, mahunama, celeru, brokuli, tikvicama, zelenom lisnatom povrću, kupusu, luku, rajčicama i grožđu.