Grašak je jednogodišnja biljka koja se odlikuje razvijenim korijenovim sustavom na čijim žilama se nalaze kvržice s dušičnim bakterijama, zahvaljujući kojima grašak može vezati dušik iz zraka u oblik pristupačan biljci, s tim da prilično velike količine ostaju u tlu i za naredni usjev.
Zbog toga grašak predstavlja skromnu biljku te za uzgoj zahtijeva relativno male količine mineralnog gnojiva. Stajski gnoj se u proizvodnji graška uopće ne koristi.
Sjetva graška u jesen, zahtijeva pripremu tla, a
za uspješan uzgoj graška potrebno je osigurati tlo neutralne pH
reakcije (6,5 - 7,2).
Ako je tlo kiselo ili pak alkalno, dolazi do narušavanja rada
simbiotskih bakterija, što se negativno odražava na rast i razvoj
graška, pa tako i cijela sjetva graška u jesen
dolazi u pitanje.
Postoje mjerni instrumenti za precizno mjerenje kiselosti tla,
ali možete se poslužiti i ovim jednostavnim trikom. Uzmite žlicu
mokre zemlje i u nju dodajte prstohvat sode bikarbone. Ako zemlja
počne pjeniti, vaše tlo je zasigurno kiselo. Ako vaša zemlja nije
reagirala na ovo, na isti način uzetom uzorku zemlje dodajte
žlicu octa.
Ako se zemlja zapjeni, to je znak kako je vaše tlo
lužnato.
Ako ustanovite da vaše tlo ima povećanu pH vrijednost, nabavite
kiseli treset ili pak sumpor koji trebate unijeti u tlo, te se
svakako posavjetujte sa stručnom osobom iz navedene oblasti.
Sjetva graška u jesen obavlja se u područjima s
blažom klimom, a moguća je čak i krajem ljeta. Sjetva graška u
jesen obavlja se sukcesivno u razmacima od 7 - 8 dana kako bi
berba i opskrba tržišta trajala što duže. Tako se pojedinih
godina sjetva graška (uz redovito navodnjavanje) može obaviti već
krajem srpnja ili početkom kolovoza.
Ali u pravilu se u priobalnim područjima sjetva
graška planira u jesen, od početka jeseni pa sve
do veljače.
Sorte graška sijemo u redove razmaka 20 cm.
Razmak u redu iznosi 3 - 5 cm.
Dubina sjetve iznosi 3 - 4 cm.
U 100 grama sjemena nalazi se oko 400 sjemenki, što je dovoljno
za površinu od 3 - 4 kvadratnih metara. Ova količina sjemena
ovisi o vremenu sjetve i krupnoći sjemena.
Berba počinje kada su mahune potpuno razvijene, a zrno puno te kad pod pritiskom mahune krcnu.
U svakom slučaju, tlo za sjetvu graška mora biti dovoljno jako prokopano još u jesen. Ako je nakon prijašnjih usjeva iscrpljeno, tada se i gnojidba obavlja u jesen.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!