'Moji su roditelji bili roditelji kad sam ih trebala da to budu, a sada kad sam odrasla su mi postali prijatelji'

Image
Izvor: flickr, Erik Przekop

Ona je odlučila ispričati svoju priču o svojem strogom odgoju. Dok su se druga djeca igrala vani i išla na tulume, ona je morala biti doma.

23.11.2017.
14:00
flickr, Erik Przekop
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Moja mama nije bila kul mama dok sam bila mala (sori mama). Ja sam bila jedna od onih sa strogim roditeljima. Neopisivo strogim. Bila sam u kazni... Uvijek. Nekad čak i zbog stvari za koje mislim da su poprilično smiješne. Nisam smjela ni gledati 'odrasle' filmove, a kad sam ih napokon pogledala, jer mi roditelja nije bilo doma, već sam znala što će se u njima događati jer sam čula od svih ostalih. Zadaću sam morala napisati prije nego bih izašla van, psovanje nije dolazilo u obzir. Čak i danas isto ne smijem reći j*bi ga ispred njih.

Život po pravilima

shimmer fallback
shimmer fallback

Tako da moja mama mi definitivno nije bila najbolja prijateljica dok sam odrastala. Nije mi čak ni bila prijateljica. Bila mi je mama i danas mi je jako jako drago zbog toga.

Imam puno prijateljica čiji su roditelji imali stav 'ja sam ti prijatelj, ne samo roditelj'. Išli bismo kod njih na tulume, prvi puta smo se ljubili kod njih, prvi puta probali alkohol. Iskorištavali smo situaciju. Jer ako ćemo već piti, oni žele da to bude u njihovoj kući.

Ali moja mama se držala pravila i morala sam biti odgovorna u svakoj situaciji. Držala se svojih zakona i pravila, iako se ja većinom nisam slagala s njima. Uvijek me prozivala za stvari koje sam radila krivo, a u to vrijeme je bilo puno takvih stvari. Da, morala sam ostati doma i raditi na projektima te zadaćama dok bi svi moji prijatelji djelomično napravili domaće zadaće i otišli raditi van nešto zabavno, bez mene naravno.

Nisam smjela ići ni na kul tulume na kojima ništa nije moglo poći po krivu, a ipak je sve pošlo i previše po krivu. Tijekom puberteta stvari su bile jako napete. Bilo je puno lupanja vratima, suza i telefonskih poziva (njezinih s njezinom mamom i mojih s mojim prijateljima). Prestala sam brojiti koliko je svega bilo sa svojih 14 godina.

Nisam se previše žalila na neke stvar. Kao na primjer kad mi je mama ograničavala vrijeme koje smijem provoditi s prijateljicama jer im nije vjerovala ili kad su svi išli van, a ja sam morala biti doma, jer sam vjerojatno opet bila u kazni.

Mama je bila tu za mene

shimmer fallback
shimmer fallback

Ali u ovome je stvar. Kad su mi te iste prijateljice, koje sam voljela, slomile srce, moja mama mi nije to nabijala na nos onom poznatom 'rekla sam ti'. Umjesto toga me samo primila dok sam plakala, obećala da će stvari biti bolje i napokon mi dopustila da pogledam epizode omiljene serije i gledala ih je zajedno sa mnom.

Kad sam si htjela počupati kosu jer me mučila matematika, upravo mi je ona rekla kako nije sve u ocjenama. Razgovarala je sa mnom i pokušala mi objasniti što nisam znala. Htjela mi je pomoći svim silama. Možda nije znala sve detalje mojeg privatnog života, ali znala je ono najvažnije i uzela si je vremena da me posluša i upozna, bez obzira što sam se svakim trenom borila protiv nje.

Mama mi nije bila najbolja prijateljica tada, ali budite sigurni kako sada jest. Odgajana sam na način da ju poštujem kao roditelja, ali negdje usput, i zbog svega što je napravila za mene dok sam odrastala, počela sam ju cijeniti kao osobu, ženi i prijateljicu.

Kad sada gledam unatrag na ta davna vremena kad je bila stroga i na sva pravila, nekako vidim njezinu stranu. Koliko joj je samo teško bilo biti tako stroga, a zapravo je radila samo ono za što je mislila da je najbolje za mene. Koliko je samo puta vjerojatno htjela postupiti drugačije i jednostavno reći 'da'. Znam otkuda dolazi moja tvrdoglavost, kao i sve ostale moje osobine.

Ona i tata bili su pravi oslonac u mojem životu, bez obzira što nam se većina stavova i mišljenja razlikuje. Vrijedilo je svih padova u pubertetu kako bih dospjela ovdje gdje sam sada. Moji su roditelji bili roditelji kad sam ih trebala da to budu i sada kao odrasla osoba imam ih priliku ponovno upoznati, ovaj puta kao prijatelje."

Izvor: Pop Sugar

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču