IMATE BLAGOSLOV ZNANOSTI: / Sasvim je u redu potrošiti sav novac na putovanja

Image
Izvor: Thinkstock

Mladi godinama svojim roditeljima pokušavaju objasniti kako je trošiti novac na putovanja sasvim u redu, a sada za to postoji i znanstveni dokaz.

29.8.2015.
9:09
Thinkstock
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Studija s psihologom dr. Thomasom Gilovichem na čelu trajala je dva desetljeća, a pokazala je kako je jedna od najvažnijih razlika između iskustva i stvari prilagodba.

"Kupujemo stvari kako bismo se usrećili i to nam uspijeva - no samo nakratko. Nove stvari zanimljive su nam ispočetka, ali brzo se priviknemo na njih. S druge strane, sreća koju osjećamo kada isprobamo nešto novo s vremenom se povećava jer ta iskustva postanu dio nas i izgrađuju naš identitet", pojasnio je dr. Gilovich.

Pojednostavljeno, to je razlog zašto ste onu majicu za kojom ste dugo patili obukli svega dva puta, a prvo ljetovanje bez roditelja pamtit ćete čitav život.

Dr. Gilovich stoga savjetuje da novac koji štedite za novi televizor odmah prenamijenite i radije ga potrošite na neko putovanje ili novi hobi.

"Možete zaista voljeti svoje materijalne stvari. Možete čak misliti da su vezane uz vaš identitet, no one mogu postojati i bez vas. S druge strane, vaša su iskustva zaista dio vas. Vi ste zbroj vlastitih iskustava", zaključio je znanstvenik.

Awol.com/Magazin.hr

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču