ŽUTI, CRVENI, BIJELI... KOJI LUK ODABRATI? /

Nije svejedno, svaka sorta ide uz određenu vrstu jela. Evo što se preporučuje

Image
Foto: shutterstock

Svaki luk osigurava esencijalne hranjive sastojke i prebiotike za cjelokupno zdravlje organizma

14.11.2020.
15:53
shutterstock
VOYO logo

Luk je osnova brojnih recepata, a sve se svodi na to kako ga upotrebljavate. Pa, kako odlučiti koja je vrsta luka prikladna za koje jelo? Što se tiče okusa, žuti je luk najprilagodljiviji i s njime je najmanja šansa da ćete pogriješiti.

Međutim, postoji još jedan znak koji možete slijediti pri odabiru luka koji stavljate u jela - vaša crijeva. Neki ljudi imaju problema s probavom jer jedu određene vrste luka. Osim probave, nekima je možda bolje jesti sporo kuhani luk nego sirove nasjeckane komadiće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se nakon konzumacije određene vrste luka osjećate naduto ili vas muči probava, onda možda ta određena sorta ili način kuhanja nije za vas. Luk je sjajan izvor hranjivih sastojaka. Bez obzira na to koju vrstu odabrali, svaka vrsta sadržava dobru dozu antioksidansa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoji li 'najzdravija'?

Sve sorte sadrže flavonoid, koji se bori protiv slobodnih radikala, a poznat je kao kvercetin. Dokazano je i da kvercetin podržava kardiovaskularno zdravlje, potencijalno štiti od nekih vrsta raka i snižava krvni tlak te kolesterol. Luk je i dobar izvor prebiotika, koji hrane zdrave bakterije u našim crijevima.

Image
KUHAR OTKRIO FORA TRIK ZA 'NAJKREMASTIJI' PIRE: /

Krumpiru dodajte ovaj tajni sastojak i bit će mekan kao duša

Image
KUHAR OTKRIO FORA TRIK ZA 'NAJKREMASTIJI' PIRE: /

Krumpiru dodajte ovaj tajni sastojak i bit će mekan kao duša

Crveni luk sadržava antocijane, fitokemikalije koje mu daju crvenu nijansu. Prema medicinskim istraživanjima, ova posebna fitokemikalija ima antidijabetičko, antikancerogeno, protuupalno i antimikrobno djelovanje te je odličan odabir u liječenju pretilosti, a poznato je i da pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

To ne znači da je crveni luk definitivno "najzdraviji", ali zasigurno ima neke dodatne hranjive sastojke. Bez obzira na to, svaki luk osigurava esencijalne hranjive sastojke i prebiotike za naše cjelokupno zdravlje, piše Mind Body Green.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pet vrsta - pet namjena

Da zaključimo, kako odlučiti koji luk kupiti u trgovini? Uvijek birajte onaj koji vam se najviše sviđa zbog okusa i onaj koji odgovara vašim crijevima. Ipak, postoje određene smjernice kada je riječ o dodavanju luka u jela.

Crveni luk: slasnog je okusa kada se peče na žaru, a možete ga jesti i sirovog, ​​u sendvičima ili s ćevapima. Sirovi crveni luk dobar je za salate i za kiseljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bijeli luk: ova je sorta standard kada pravite juhu, umake i mnoga tradicionalna jela.

Žuti luk: njega najviše koristimo u jelima kao što su variva ili razna pečenja.

Slatki luk: izvrsnog je okusa kada se karamelizira i koristi za vrhunska jela ili u marmeladama od luka.

Mladi luk: možete ga koristiti na mnoge načine; pirjati ga, umiješati u juhe, salate, namaze, umake ili ga jesti sirovog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo