Stručnjaci kažu da nismo ni svjesni koliko su kuhinjske daske za rezanje zapravo opasne

Image
Foto: Flickr, Nathan Brescia

Daskama za rezanje namirnica, i onima od plastike i onima od drveta, treba posvetiti nešto više pozornosti

3.9.2016.
15:03
Flickr, Nathan Brescia
VOYO logo

Daske za rezanje svakodnevno koristimo za rezanje mesa, povrća, kruha i ostalih namirnica, no često nismo ni svjesni opasnosti zaraze od bakterija koje ostaju na njihovoj površini.

Jako ih je teško pošteno očistiti, pogotovo one na kojima se reže sirovo meso jer od njega prijeti najveća zaraza ako se daska ne dezinficira i ne izriba kako treba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok su još neoštećene, dovoljno ih je oprati običnim deterdžentom i vrućom vodom, ali čim dobiju ogrebotine, treba ih temeljito izribati čekom, kako se u usjecima ne bi zadržali mogući nositelji infekcije. Nakon pranja daske dobro osušite jer i vlažna okolina pogoduje tome da se bakterije brže razmnožavaju, objašnjavaju stručnjaci.

Daske bi bilo dobro mijenjati nekoliko puta godišnje, ovisno o tome koliko ih upotrebljavate. Ako je ikako moguće, uvijek birajte daske od pravog drveta jer ono sadrži prirodne enzime koji štite od razmnožavanja bakterija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo primjera kako učinkovito možete očistiti svoje daske za rezanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo