MIRIS BLAGDANA /

Fritule s jogurtom na četiri načina: Pripremite sami glavnu poslasticu s Adventa

Image
Foto: Pexels

Popularne na adventskim štandovima i omiljene u mnogim kućanstvima

2.12.2024.
14:01
Pexels
VOYO logo

Za fritule s jogurtom nikad nije prerano ili prekasno. U slatkoj varijanti, ove fritule možete posuti šećerom u prahu ili čokoladnim preljevom. 

Fritule s jogurtom recept

Dodavanje jogurta u smjesu čini fritule kremastijima i sočnijima, jer jogurt povećava vlagu i kiselost smjese. Ove fritule obično imaju nešto mekšu i manje gustu teksturu nego obične fritule, te su bogatije i aromatičnije zbog kiselosti jogurta. Jogurt također može pomoći u tome da fritule budu laganije i prozračnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PRHKI I PREFINI /

Jednostavni recept za popularne linzere: Božićni keksić drag starima i mladima

Image
PRHKI I PREFINI /

Jednostavni recept za popularne linzere: Božićni keksić drag starima i mladima

Fritule s jogurtom sastojci:

  • 200 g brašna
  • 1 jaje
  • 150 g jogurta
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1/2 čajna žličica soli
  • 1/2 čajna žličica mljevenog papra
  • ulje za prženje

Fritule s jogurtom priprema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno i prašak za pecivo.
  2. Dodajte jaje i jogurt. Sve dobro promiješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
  3. U velikoj tavi zagrijte malo ulja na srednje jakoj vatri.
  4. Žlicom stavljajte male porcije smjese u vruće ulje, pržite fritule dok ne postanu zlatno smeđe i hrskave, oko 3-4 minute sa svake strane.
  5. Kada su gotove, izvadite fritule i stavite ih na papirnati ručnik da upije višak ulja.

Slatke fritule s jogurtom i jabukom

Fritule s jogurtom ne moraju biti samo slane, a slatke fritule ne moraju biti pune šećera. U slatkoj varijanti, fritule možete puniti raznim voćem, no za pravi blagdanski ugođaj, donosimo recept za fritule s jogurtom i jabukom.

Image
Foto: Pexels

Slatke fritule s jogurtom i jabukom sastojci:

  • 200 g brašna
  • 1 jaje
  • 150 g jogurta
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 srednja jabuka (naribana)
  • 1 žličica vanilin šećera
  • 1-2 žlice šećera (po želji)
  • Prstohvat soli
  • Maslinovo ulje za prženje
  • Cimet u prahu (po želji)

Slatke fritule s jogurtom i jabukom priprema:

  1. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, prstohvat soli, vanilin šećer i šećer.
  2. Dodajte jaje i jogurt, te dobro promiješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
  3. Naribajte jabuku i dodajte je u smjesu, dobro promiješajte.
  4. U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri.
  5. Žlicom stavljajte male porcije smjese u vruće ulje, pržite fritule dok ne postanu zlatno smeđe i hrskave, oko 3-4 minute sa svake strane. Po želji, možete ih posuti s cimetom dok su još tople.

Fritule s jogurtom i kakaom

Ove fritule s kakaom imaju bogat čokoladni okus, a vanilija i šećer u prahu dodaju im slatkoću. Savršene su za ljubitelje čokolade! Ako tijesto bude pregusto, slobodno dodajte još malo mlijeka dok ne postignete željenu konzistenciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fritule s jogurtom i kakaom sastojci:

  • 200 g brašna
  • 2 žličice kakaa u prahu
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 2 jaja
  • 80 g šećera
  • 100 ml mlijeka
  • 100 g jogurta (gustog)
  • 1 žličica vanilin šećera
  • Prstohvat soli
  • 1 žlica maslaca, otopljenog
  • Šećer u prahu za posipanje

Fritule s jogurtom i kakaom priprema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, kakao, prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer i sol.
  2. U drugoj zdjeli umutite jaja, mlijeko, jogurt i otopljeni maslac.
  3. Dodajte mokre sastojke u suhe i dobro promiješajte dok ne dobijete glatko tijesto. Ako je tijesto previše gusto, možete dodati još malo mlijeka (do 30 ml).
  4. U dubokoj tavi zagrijte ulje za prženje. Žlicom stavljajte male količine tijesta u ulje i pržite fritule dok ne postanu zlatno smeđe.
  5. Ocijedite fritule na papirnatom ubrusu, a zatim ih pospite šećerom u prahu.

Fritule s kokosom i jogurtom 

Fritule s kokosom imaju divan miris i bogat okus, a kokosovo brašno čini ih izuzetno sočnima. Ova neobična kombinacija je savršena za sve ljubitelje kokosa. Ako želite, možete dodati još malo kokosa u tijesto za jači kokosov okus ili čak nasjeckane komadiće čokolade za dodatnu slast!

Fritule s kokosom i jogurtom sastojci:

  • 200 g brašna
  • 50 g kokosovog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 2 jaja
  • 80 g šećera
  • 100 ml mlijeka
  • 100 g jogurta (gustog)
  • 1 žličica vanilin šećera
  • 1 žlica maslaca, otopljenog
  • Prstohvat soli
  • Šećer u prahu za posipanje

Fritule s kokosom i jogurtom priprema:

  1. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, kokosovo brašno, prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer i sol.
  2. U drugoj zdjeli umutite jaja, mlijeko, jogurt i otopljeni maslac.
  3. Dodajte mokre sastojke u suhe i miješajte dok ne dobijete glatko tijesto. Ako je tijesto pregusto, možete dodati još malo mlijeka (do 30 ml).
  4. U dubokoj tavi zagrijte ulje za prženje. Žlicom stavljajte male količine tijesta u ulje i pržite fritule dok ne postanu zlatno smeđe.
  5. Ocijedite fritule na papirnatom ubrusu, a zatim ih pospite šećerom u prahu.

Osim cimetom i šećerom u prahu, zaista nema granica kad je riječ o posipu za slatke fritule. Na adventskim štandovima najčešće opcije su čokolada i karamela, ali kad radite fritule kod kuće, bilo što može ići kao preljev. Za ovu slatku varijantu s jabukom, probajte s medom ili javorovim sirupom. Uz to što su ovi nadjevi definitivno zdravija varijanta od topljene čokolade, sigurni smo da kod kuće imate med. Ako pak želite eksperimentirati, donosimo recept za nešto malo drugačije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preljev od karamele s vanilijom i cimetom

Za savršen blagdanski ugođaj, kombinacija karamele, vanilije i cimeta je odličan izbor. Ne samo da će vam dom mirisati predivno, nego ćete i uživati u svakom zalogaju fritula s ovim preljevom.

Preljev od karamele s vanilijom i cimetom sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 100 g šećera
  • 50 ml vode
  • 50 ml vrhnja za kuhanje
  • 1/2 žličice vanilin šećera
  • 1/2 žličice mljevenog cimeta
  • 1 žlica maslaca

Preljev od karamele s vanilijom i cimetom priprema:

  1. U tavi na srednje jakoj vatri, otopite šećer dok ne postane zlatno smeđi karamel, stalno miješajući kako biste izbjegli da se izgori.
  2. Kad šećer postane karamel, pažljivo dodajte vodu (bit će puno pare) i miješajte dok se smjesa ne sjedini.
  3. Dodajte vrhnje za kuhanje i miješajte dok se smjesa ponovno ne postane glatka.
  4. Umiješajte vanilin šećer, cimet i maslac, a zatim nastavite miješati dok se maslac potpuno otopi i sve se poveže u kremasti preljev.
  5. Preljev poslužite odmah preko fritula s jabukama dok je još topao.

POGLEDAJTE VIDEO: I počelo je! Advent u gradu koji je po posjećenosti odmah iza Zagreba je krenuo. Evo što sve možete vidjeti

pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo