Iako sada možda zvuči nevjerojatno, nekada, kada biste rekli - kava, nije bilo nedoumica na kakvu se tačno kavu misli.
Tako je bilo u 16. stoljeću, kada je u arapskim kafeterijama započeta kultura ispijanja ovog napitka.
Kako se popularnost kave ubrzano širila, počela se uzgajati u različitim dijelovima svijeta i dobivati podvrste – američki kontinent iznedrio je havajsku Konu i jamajkansku Blue Mountain, dok je Mocha nastala u Jemenu, a Java na indonežanskim otocima.
Dostupna i u svemiru
Danas se u ovom napitku uživa čak i u svemiru – još od misije Apolla 11 stalni je suputnik putovanja Američke svemirske agencije NASA.
Dalji razvoj kave pratile su inovacije koje su dovele do današnjih nevjerojatnih 5.000 verzija, koliko postoji u portfoliju najvećeg svjetskog proizvođača.
Jedan od ključnih trenutaka bio je nastanak espressa, pronalaskom aparata za pravljenje kave u rinfuzi 1885. godine. Već nekoliko godina kasnije nastaje kava bez kofeina, a krajem tridesetih, tvrtka Nestlé osmišljava prvu instant kavu, lako topivu u vodi.
Turist upozorava kako zna da su dva cjenika za isti napitak u EU zakonski kažnjiva
Brojne inovacije
Među popularnim vrstama bez kojih je danas nezamislivo uživanje u kavi su cappuccino i frape, nastao u Grčkoj, mešanjem kave s hladnom vodom i kockama leda.
Instant kave s aromama na tržište su stigle osamdesetih godina, a u sljedećem desetljeću i recept cappuccina s prepoznatljivom, raskošnom pjenom, koja poboljšava kremastu teksturu mlijeka na vrhu šalica.
Brojne inovacije dovele su do situacije u kojoj vas više nitko ne pita želite li kavu, već kakvu kavu želite.
Kava s vremenskim djelovanjem
Istraživači nastavljaju predani rad na daljem inoviranju ovog napitka – znasntvenici Politehničke škole Lausanne i ciriškog Univerziteta ETH u suradnji sa stručnjacima iz Centra za istraživanje tvrtke Nestlé krajem prošle godine najavili su mogućnost proizvodnje kave s vremenskim otpuštanjem kofeina.
Formula će omogućiti da se energija u našem organizmu povećava postupno, a ne trenutno, kao i da se održi cijeli dan.
Produženo djelovanje je moguće zahvaljujući kubosomima, mikroskopskim kapsulama od molekula lipida i vode, koji se kao nosači aktivnih supstanci vremenom rasprše i kontrolirano ispuštaju sadržaj.
Uzgoj u pustinji... i na drugim planetima
Zanimanje javnosti privuklo je i nedavno otrkiće australskih znanstvenika, gen koji omogućava opstanak usjeva u pustinjskim uvjetima, pa i na drugim planitama.
Ovakva otkrića najavljuju promjene koje su nekad mogle biti zamišljene samo u domenu znanstvene fantastike, a koje će dalji razvoj i inoviranje kave učiniti još uzbudljivijima.