Tijekom blagdana teško možemo odoljeti purici, mlincima, sarmi i raznoraznim kolačima te u sebe trpamo kao da imamo tri želuca, a ne jedan. Ljudski organizam može svašta podnijeti, ali nakon ovakvog 'mučenja' ne preostaje ti ništa drugo nego stati na loptu i popraviti što se da.
Kada se radi o detoksikaciji organizma, s raznih strana nas bombardiraju različitim informacijama što je dobro unositi u tijelo, a što ne. Tako možemo nasjesti na razne stvari pod izlikom da su zdrave i korisne, što ne mora biti točno.
Zato smo razgovarale s nutricionisticom Đurđicom Baksom Aslani koja nam je otkrila nekoliko trikova kako oporaviti organizam nakon blagdanskog prejedanja.
Detoksikacijski napitci
Kada se radi o čišćenju organizma, često se spominju detoksikacijski napitci od voća i povrća koji čiste crijeva, jetru i krv od teške hrane. Međutim, postavlja se pitanje mogu li oni stvarno pročistiti organizam ili je to čista izmišljotina?
Gospođa Aslani tvrdi da su ovakvi napitci itekako učinkoviti: "Napitci od voća i povrća mogu pomoći u čišćenju organizma jer njima unosimo puno tekućine, kojom se izbacuju otrovi te sadrže vitamine i minerale."
Kako bi bili maksimalno učinkoviti, ne trebamo ih procjeđivati jer vlakna prisutna u njima pomažu u čišćenju, vežu otrove na sebe, bubre i pokreću rad crijeva. S obzirom da se kroz probavni sustav izbacuje najviše otrova, sokovi olakšavaju detoksikaciju upravo na taj način.
Osim toga, trebamo paziti na par važnih stvari kod spravljanja napitaka: "Potrebno je paziti da sokovima ne unesemo previše šećera i bilo bi dobro da su namirnice pouzdanog porijekla ili barem temeljito oprane", napominje Aslani.
Dijeta
Post u kojem jedan ili dva dana pijemo samo vodu, čaj ili neslađene sokove jako je koristan za tijelo i odličan je način izbacivanja toksina. "Poznato je da postovi dobro djeluju na čišćenje organizma. Jednodnevni postovi uz tekućinu stoljećima se prakticiraju u raznim krajevima svijeta. Mogu donijeti samo olakšanje ukoliko smo se pretrpali hranom", kaže Aslani.
Najbolje je piti vodu, zeleni čaj ili spomenute detoksikacijske napitke. Ali zapamti, bez šećera!
Lagana hrana za oporavak jetre
Jetra nam je ionako previše opterećena, a u ovim udarnim danima stvaramo dodatan pritisak na ovaj organ. Aslani preporučuje potpuno izbacivanje alkohola, masne i prezačinjene hrane, a posebno gaziranih pića koaj čine više štete nego koristi.
"Najbolje što možete napraviti jest piti vodu i jesti laganiju hranu koja uključuje voće i povrće, integralne žitarice, mahunarke, orašaste plodove i ostale sjemenke. Kurkuma i morska trava posebno su dobre jer čiste organizam od teških metala", napominje Aslani.
Lijek protiv nadutosti
Trpanje hranom često rezultira nadutošću i povećanim plinovima kojih se možeš riješiti vrlo jednostavnim trikovima. "Kod problema s nadutosti potrebno je dobro žvakati hranu, jesti polako i ne piti tijekom obroka. Ako jedete mahunarke i žitarice, potrebno ih je dobro namočiti prije termičke obrade i konzumacije", savjetuje nutricionistica.
Jako je važno da nakon obroka izbjegavamo bilo kakve slatke deserte jer šećer također pospješuje stvaranje bakterija u crijevima koje uzrokuju plinove. Oboružaj se biljkama, začinima i namirnicama poput komorača, anisa, češnjaka, đumbira, kumina, a protiv nadutosti je odlična i metvica te sjemenke bundeve.
Smoothiji ili jaja za doručak?
"Između smoothija i pečenih jaja ili tradicionalnog doručka ja uvijek biram smoothije. Kalorijski mogu biti i jednaki, ali voćem i povrćem unosimo tekućinu, vlakna, vitamine, minerale, klorofil. Tako se pokreće rad crijeva i izbacivanje nakupljenog otpada", kaže Aslani.
Dodaje da smo nakon takvog obroka bistriji i poletniji, što nije slučaj nakon konzumiranja pržene i masne hrane jer ona samo usporava rad crijeva, uljenjuje organizam i potiče umor.
Probiotici
Probiotici mogu biti od koristi, kaže Aslani, ako imaš ozbiljnije probleme s probavnim sustavom, no njih ne preporučuje jer također mogu izazvati nadimanje. "Osobno imam velikih problema s probavom. Imam oštećenu gušteraču, te nemam žučnu vrećicu. Zbog toga često moram piti dodatke prehrani. Ali kod zdravog čovjeka to nije potrebno. Hranom unosimo sasvim dovoljno pomagača", kaže.
Kokosovo ulje
Kokosovo ulje se u mnogim zemljama od davnina koristi u pripremi hrane te je bolja alternativa rafiniranim uljima poput suncokretovom, kao i margarinu i raznim hidrogeniranim uljima. "Za kuhanje koristim kokosovo ulje i hladno prešana, razna biljna ulja. Kod hladno prešanih ulja treba paziti da nam prilikom obrade ne zagore jer tada postaju toksična. Kokosovo ulje je bolje za upotrebu jer mu je točka vrelišta puno veća, kao i svinjskoj masti. Tako da su bolja alternativa za pripremanje hrane", napominje Aslani.
Čuvaj se transmasnih kiselina
Ono što je jako važno zapamtiti i to ne samo kod oporavljanja organizma već i kod svakodnevne prehrane jest da su masnoće u rafiniranim uljima jako štetne za organizam, pogotovo srce i krvne žile.
"One su prokletstvo današnjeg doba. Nalaze se posvuda - u gotovo svim proizvodima koji se mogu kupiti u dućanima, a i doma od njih radimo kolače i razna druga jela. Procesom hidrogenacije u tim uljima razvijaju se transmasne kiseline. One su kemijskom formulom posve jednake prirodnim masnim kiselinama, ali položajem u prostoru su drugačije i naš organizam ih ne prepoznaje kao hranu i zato se talože na krvne žile, plutaju našim organizmom, oštećuju krvne žile i opterećuju organizam. Uzrokuju više štete od sve ostale biljne i životinjske masnoće ukupno", zaključuje Aslani.
I na kraju, dobro je da uz sve ove savjete uključiš i redovito vježbanje u svoju rutinu i piješ dovoljno vode. A možda da se tijekom sljedećih blagdana ipak ne prejedaš? ;)