"Ja nisam još jedna blogerica koja vam nudi transformacijski plan prehrane ili čaroban lijek naoružana tek lijepim tanjurom hrane i marketinškom strategijom", napominje iskusna biokemičarka i nutricionistica Pixie Turner, koja je odlučila reći istinu o popularnim dijetama i navodno zdravoj prehrani. "I ja sam donedavno vjerovala svemu što su mi servirali, izbacivala sam određene namirnice iz prehrane, vjerovala da mi treba 'superhrana' da bih bila zdrava, nisam jela gluten, pila sam prirodne sokove i jedan tjedan u mjesecu bila na veganskoj dijeti jer su tako savjetovali 'stručnjaci'", priznaje za Daily Mail.
"Kad sam usporedila njihove savjete i filozofije o hrani sa znanošću, to jednostavno nije imalo smisla. Zato sam si zadala cilj da ću izazvati svaki princip koji nije potkrijepljen znanstvenim dokazima i suočiti ga sa čvrstim činjenicama. Istina je da moderne dijete i planovi detoksikacije ne mogu izliječiti svaku bolest niti vam osigurati savršeno zdravlje. Ljudsko tijelo tako ne funkcionira", upozorava Turner i otkriva najveće mitove o prehrani.
Mit o detoksikaciji
Koliko ste puta čuli kako vam je potrebna detoksikacija organizma prije ljeta ili nakon vikenda tulumarenja? Pristalice ovoga mita obećavaju da će vam čišćenje prirodnim sokovima tijekom nekoliko dana hidratizirati stanice, očistiti kožu i pomoći vam da smršavite. Valja znati kako vam dijeta sokovima ne pruža potrebna vlakna, najčešće obiluje šećerima i nema dovoljno proteina. Zbog nedostatka natrija možete imati vrtoglavice.
Ako, pak, pijete samo sokove od povrća, znajte da u njima nema ništa ugljikohidrata, zbog čega ćete se osjećati umorno, a ne puni energije kako je obećano. Skupo je i ne stvara dugoročne pozitivne životne navike. Sigurno ste čuli kako je zdravo ujutro popiti čašu tople vode s limunom kako biste isprali toksine i 'probudili' jetru. Kao prvo, vašoj jetri ne treba buđenje jer da vaša jetra ode spavati skupa s vama, vjerojatno se ne biste ni probudili. Kao drugo, zubari nimalo ne pozdravljaju ovu naviku jer konzumacija limuna svaki dan ostavlja katastrofalne posljedice na zubnoj caklini i oštećuje zube.
Mineral infused water with limes, lemons, ice and mint leaves on blue background, homemade detox soda water recipe
SEKSI NUTRICIONISTICA RAZBIJA NAJVEĆE MITOVE O ZDRAVOJ PREHRANI: ‘Od salate nećete biti mršaviji, kao ni od kolača deblji’
Mit o glutenu
Posljednjih godina sve veći broj ljudi izbjegava gluten jer su tako pročitali na nečijem blogu. Gluten je za njih ubojica crijeva koji ne donosi ništa dobro. Da budemo načisto: postoje legitimni razlozi za izbjegavanje glutena. Jedini način za kontroliranje celijakije, autoimune bolesti koja oštećuje crijeva i uzrokuje ozbiljne želučane probleme jest izbacivanje glutena iz prehrane. To se odnosi i na ljude alergične na pšenicu. Svi ostali ne trebaju izbjegavati gluten. Svega pet posto ukupne populacije ima legitimne probleme s glutenom.
Toliko je različitih uzroka probavnih tegoba. Ako, primjerice, osjećate nadutost nakon punog tanjura tjestenine, problem vjerojatno nije u samoj tjestenini, već u prejedanju, prebrzom žvakanju ili nepravilnom žvakanju. Dijeta bez glutena uopće nije zdravija. Naprotiv, mnoge zamjenske namirnice imaju više šećera i masnoća od originala. Također, smanjuju broj dobrih bakterija u crijevima. Ključ za zdrava crijeva je raznovrsna prehrana. Pa, zašto onda ne biste jeli gluten ako nema opravdanih razloga za to?!
Mit o superhrani
Vjerovali ili ne, kokosovo ulje sadrži oko 85 posto zasićenih masnoća. Uzmete li u obzir podatak da prehrana koja obiluje zasićenim masnoćama povećava rizik od srčanih oboljenja, ova namirnica nipošto ne bi smjela biti klasificirana kao superhrana, iako to jest zahvaljujući marketinškim strategijama. U umjerenim količinama, kokosovo ulje nije ni dobro ni loše, već se, poput maslaca, treba jesti pomalo. To je zasićena masnoća koju nipošto ne smijete dodavati u jutarnju kavu, kao što to savjetuju blogeri. Isto vrijedi i za sve one prahove koji se koriste kao dodatci prehrani, a možete ih nabaviti u svakom supermarketu. Osim što ćete ih skupo platiti, oni vam zapravo uopće ne trebaju.
Mit o sirovoj hrani
Da, istina je da sirova hrana sadrži dobre enzime i da ih kuhanje uništava, ali isti učinak na njih ima i vaš probavni sustav. Vaše tijelo ne može iskoristiti enzime iz biljaka, koji se razbijaju u vašem trbuhu poput svakog proteina. Kuhanje uklanja toksine i ubija bakterije i parazite koji vam mogu naštetiti. Kuhanjem zapravo sprječavate trovanje hranom. Iako se ne preporučuje prekuhavanje, kratko kuhanje ima zdravstvene koristi. Tako rajčice, špinat i grah obvezno prokuhajte prije jela jer se korisne tvari iz njih tek tada izvlače.