Priprema tradicionalnih božićnih specijaliteta nije samo uživanje u okusima, nego je to i vrijeme koje najradije posvećujemo povezivanju i druženju s obitelji i prijateljima. Blagdani koje provodimo s bližnjima idealni su za stvaranje nezaboravnih trenutaka uz mirise domaće kuhinje.
A svi već znamo, u tome nam je ukusna i maštovito pripremljena domaća hrana jedan od najboljih saveznika. U nastavku donosimo inspiraciju za savršeno blagdansko jelo koje će oduševiti sve za stolom. Za ideju je zaslužan tko drugi nego naš najdraži chef Tomislav Špiček koji je novu epizodu serijala Domaće i tradicionalno sa Špičekom by SPAR posvetio upravo blagdanskim specijalitetima.
U novoj epizodi specijala Domaće i tradicionalno sa Špičekom by SPAR, pravo blagdansko raspoloženje upotpunila je gošća Aleksandra Milinković Dadić, popularna radijska voditeljica, koja je zajedno sa chefom Špičekom otkrivala kulinarske tajne kreativne božićne gastronomije. Aleksandra nam je priznala da i sama uživa u kuhinji, a najdraži blagdanski dan za kuhanje joj je Badnjak jer tada za prijatelje priprema različita riblja jela.
Ali kako smo svi i za Božić navikli fino jesti, Aleksandra je pažljivo pratila trikove kojima se chef Špiček služi prilikom pripreme tradicionalne božićne gurmanske delicije, pečene patke, ali na malo drugačiji način.
Ovaj put, naš chef Špiček nas vodi kroz pripremu savršeno pečene patke s posebnim nadjevom od slanine, gljiva i ječma, uz slasni premaz od meda, javorovog sirupa, maslaca i aromatičnih začina. Uz to, chef Špiček je uz pomoć svoje gošće pripremio finu i zdravu salatu od listova zelene salate, pečene paprike i kus kusa koja se svojom svježinom savršeno nadopunjava s pečenom patkom.
„Sve je domaćeg okusa, malo neobično s ovom kombinacijom ječma, ali je baš jako jako dobro“, komentirala je Aleksandra kada je sve bilo gotovo. Šarmantna Špičekova gošća na kraju je pozdravila sve svoje slušatelje, cijelu redakciju i gledatelje te ih pozvala da probaju ovaj recept koji je, kako je sama rekla, zbilja fenomenalan.
„Obogatit će blagdanski stol ove godine“, zaključila je. A na vama je da ga probate i uvjerite se sami.
Sastojci:
Za glavno jelo:
patka
SPAR timijan
SPAR mažuran
Natur*Pur javorov sirup
SPAR cvjetni med
S-BUDGET maslac
ječmena kaša 150 grama
gljive Vrtovi Hrvatske 250 grama
S-BUDGET suncokretovo ulje
crveni luk
S-BUDGET slanina
svježi peršin
SPAR sol
SPAR papar
vinova loza
svijetlo pivo za podlijevanje
Salata:
DESPAR maslinovo ulje
zelena salata
kus kus
svježa paprika
češnjak
Priprema:
Na početku pripremite premaz za patku. U posudi kratko prokuhajte Natur*pur javorov sirup, med i žlicu vode na laganoj vatri. Uklonite s vatre pa začinite s malo timijana i mažurana. U mješavinu dodajte malo S-BUDGET maslaca i dobro promiješajte.
Za to vrijeme počnite pripremati nadjev za patku. Na malo ulja pirjajte nasjeckani crveni luk. Kada luk omekša i počne poprimati boju, dodajte S-BUDGET slaninu narezanu na malo deblje trakice. Nakon nekoliko minuta pirjanja na laganoj vatri, dodajte gljive koje ste u međuvremenu narezali na manje komadiće.
Potom dodajte napola skuhani ječam i dobro promiješajte, a sve podlijte s malo vode. Sastojke pirjajte dok ne ispari višak tekućine i začinite s malo soli i papra. Na kraju dodajte nasjeckani svježi peršin pa maknite sa štednjaka.
Patku operite i posušite, a nakon toga je malo posolite unutra i izvana. Tako pripremljena, patka je spremna za punjenje nadjevom. Nakon što ste patku napunili pripremljenim nadjevom, na kraju dodajte usoljene listove vinove loze.
Kada ste gotovi s nadjevom, patku zavežite koncem kako nadjev tijekom pečenja ne bi iscurio van. Prije samog pečenja, patku premažite već ranije pripremljenom mješavinom javorovog sirupa, meda, maslaca i začina.
Sada je sve spremno za pečenje. Patku stavite u malo dublju posudu za pečenje u koju ste dodali malo vode i pecite je na 185°C oko 45 minuta. Tijekom pečenja, patku podlijevajte njezinim sokom od pečenja, a po potrebi, pred kraj pečenja podlijte je i s malo svijetlog piva.
Dok se patka peče, vrijeme je za pripremu salate. Za ovu božićnu prigodu, Špiček je pripremio bogatu salatu od listova zelene salate, kuhanog kus kusa začinjenog s malo maslinovog ulja i sitno sjeckanom pečenom paprikom. Ovoj bogatoj i zdravoj salati doda se i malo češnjaka. Ovu salatu bogatu vitaminima Špiček je još začinio s malo češnjaka, sokom od naranče i s malo maslinovog ulja te prstohvatom soli.
Dobar tek!
I u ovom kulinarskom specijalu za sve namirnice pobrinuo se SPAR, a ostale sezone kulinarskih specijala sa Špičekom by SPAR dostupne su na linku.
Sadržaj je nastao u suradnji s partnerom SPAR Hrvatska prema najvišim uredničkim standardima Net.hr-a.